MNENJE

Bogovič: Delavske pravice tistim, ki so brez dela, ne pomenijo nič

Objavljeno 01. maj 2014 18.39 | Posodobljeno 01. maj 2014 18.39 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik SLS Franc Bogovič pravi, da mora država ukrepati takoj, in sicer naj najprej prisluhne gospodarstvu.

Franc Bogovič.

LJUBLJANA – Delavske pravice nič ne pomenijo tistim, ki so danes brez dela, in takih je v Sloveniji vsak dan več, je ob prazniku dela poudaril predsednik SLS Franc Bogovič.

Ker so razmere za ustvarjanje novih delovnih mest slabe, je treba prisluhniti gospodarstvu in mu dati možnosti za razvoj, saj bomo samo tako prišli do novih delovnih mest. Tega pa po njegovem zagotovo ne bomo dosegli z zadolževanjem državljanov preko vseh razumnih meja in z dvigovanjem davkov.

Rešitev: celovito reformiranje

»Ne le visoka stopnja brezposelnosti, razrasle so se številne negotove oblike dela, od podjemnih pogodb do t. i. prekernih delavcev in podobno, zato mora država začeti ukrepati takoj,« je v sporočilu za javnost navedel prvak SLS, ki rešitev vidi v celovitem reformnem pristopu na različnih področjih, predvsem pa v spodbujanju gospodarske rasti.

»Če država ne bo poskrbela, da podjetja zadihajo, da se razvijajo in s tem odpirajo nova delovna mesta, potem ob skoraj 124.000 brezposelnih res ne moremo govoriti o delavskih pravicah,« je izpostavil.

»Izobraževalni sistem je zgrešen«

Za zagotavljanje novih delovnih mest je po Bogovičevem prepričanju treba na eni strani izvajati reforme, na drugi pa zlasti s pomočjo evropskih sredstev poskrbeti za nove investicije. Prav tako je po njegovem mnenju treba spremeniti tudi zgrešeno naravnanost izobraževalnega sistema.

Po njegovih besedah moramo boljše razmere za delo najprej ustvariti v Sloveniji, a ne z dragim zadolževanjem v tujini, ki pomeni zgolj kupovanje socialnega miru. Ogromne vsote denarja se namenjajo za razna nadomestila za brezposelnost namesto za spodbujanje novega zaposlovanja v zasebnem sektorju, je še prepričan Bogovič.

Deli s prijatelji