SLS

Bogovič: Bratuškova je nesposobna, potrebujemo tehnično vlado

Objavljeno 29. avgust 2013 19.53 | Posodobljeno 29. avgust 2013 19.52 | Piše: STA, Ma. F.

Predsednik stranke je bil kritičen tudi do imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper, ki ga je označil kot politično burlesko.

Predsednik SLS Franc Bogovič.

LJUBLJANA – V Slovenski ljudski stranki (SLS) menijo, da se je država znašla v položaju, ko jo lahko reši le čimprejšnje oblikovanje tehnične vlade. »Vlada premierke Alenke Bratušek je opravilno nesposobna, zato je čas, da stranke sedejo za mizo in se dogovorijo o tehnični vladi,« je na današnji tiskovni konferenci dejal predsednik stranke Franc Bogovič.

V stranki ocenjujejo, da je nesprejemljivo, da je vlada po vrnitvi s počitnic po 11 urah razprave ugotovila, da potrebuje še en mesec za pripravo ukrepov, s katerimi bo država izšla iz krize.

Ideološke teme le za zgodovinarje

»Še enkrat več se potrjuje, da je vlada začela svoje delo praktično brez koncepta, da je zelo heterogena. Namesto da bi sedli za mizo in spregovorili o tem, kaj bodo naredili, vsak posebej pove, kaj se ne sme zgoditi,« je bil oster Bogovič. »O tem, da bi prepotrebne ukrepe, zapisane v programu stabilnosti, začeli izvajati in urejati slovenske javne finance, pa nič.«

V stranki so pripravili dva predloga, ki ju bodo prihodnji teden predlagali vsem parlamentarnim strankam. Prvi predlog je, da se bodo politične stranke zavezale, da se bodo do konca mandata izogibale vsem ideološkim temam. Po Bogovičevih besedah je potrebno ta žalostni del slovenske zgodovine prepustiti zgodovinarjem.

Drugi predlog je čimprejšnje oblikovanje tehnične vlade. »Po našem prepričanju nas lahko reši le to, da vse stranke sedejo za mizo in naredijo jasne program, kaj je treba narediti v letu ali dveh, da se jasno dogovorijo o ukrepih, ki jih je treba takoj izvajati.«

Imenovanje Mišiča označil za politično burlesko

Bogovič je bil kritičen tudi do imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper, ki ga je označil kot politično burlesko. »Primer je razgalil, kaj smo – namreč ni potrebe, da se katera od političnih strank distancira – v Sloveniji počeli zadnjih 20 let in se je iz leta v leta samo stopnjevalo ter doseglo groteskne razsežnosti v primeru Luke Koper.« Po Bogovičevem mnenju je imenovanje Gašparja Mišiča pokazalo, da v Sloveniji ne vlada vlada Republike Slovenije, temveč različna interesna združenja. Podpredsednik stranke Janez Tomšič je primer imenovanja Mišiča označil kot klasičen primer, kako se ne sme kadrovati. 

O mogočih ukrepih za izhod iz krize, tudi oblikovanju tehnične vlade, bo danes razpravljal tudi glavni odbor stranke.

Deli s prijatelji