NA KOŽO

Bogovi z indeksi

Objavljeno 11. april 2015 00.20 | Posodobljeno 11. april 2015 00.21 | Piše: Bojan Budja

Krivi smo pa seveda vsi. Saj niti voliti ne znamo!

Bojan Budja.

Debelo stoletje je tega, kar je Fran Saleški Finžgar spisal avtobiografsko povest Študent naj bo, v njej pa svoje gimnazijske in študijske izkušnje v Ljubljani. Kako je že v tistih časih manjkalo poštenja, kako so morali revni in podeželski otroci sedeti v zadnjih klopeh, kako se je skozi študij prebijal brez fičnika, enim pa sta se cedila med in mleko.

Sto in nekaj let pozneje ni kaj dosti drugače. So revni in bogati študentje. Pišem o slednjih. Ti imajo danes svoje študentske organizacije, ki vsakoletno za svoje potrebe obrnejo milijone evrov. Kje in kako jih zapravijo, ne ve nihče. Razen njih samih. Pozor: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOUL), največja med vsemi v državi, v času svojega obstoja še ni spisala enega samega poročila o dejanski porabi denarja!!! Gre pa za desetine milijonov evrov, lani je denimo samo iz naslova koncesijskih dajatev prejela natanko 3,148.739 evrov. Skupaj je bilo na naslove študentskih organizacij, klubov in zvez v 2014. nakazanih kakih devet milijonov evrov, leta poprej tudi po štirinajst ali petnajst. Denar si študenti delijo po mili volji, zakoni zanje ne veljajo, upoštevati morajo le interne akte. Te pa seveda pišejo in sprejemajo sami. Nadzornikov nimajo in jih ne potrebujejo, znamenita komisija za preprečevanje korupcije je prostodušno razkrila, da se v zgodovini svojega obstoja s študentskimi organizacijami in njihovimi funkcionarji še ni ukvarjala. Saj da to ni njena pristojnost! Trudim se, a ne razumem.

Veliko lažje pa zdaj razumem, kako lahko ŠOUL meče milijone evrov za gradnjo študentskega kampusa sredi Ljubljane, tudi me ne preseneča, da naj bi študentski funkcionarji že z nakupom zemljišča bajno zaslužili, še manj, da namembnost zemljišča tovrstne gradnje sploh ne dopušča. Kajti študenti so nedotakljivi! Po potrebi lahko podkupujejo, bodisi z evri bodisi z jahtami, si prek slamnatih podjetij nakazujejo evre na svoje račune v tujini, lahko preprodajajo nepremičnine, se obmetavajo s škampi in jastogi, polivajo s šampanjcem in suhimi jagodnimi izbori. Vse našteto dokazano in brez posledic!

Vem, da to počnejo le nekateri. A tudi da to delajo v imenu in pod okriljem študentskih organizacij. Torej vseh vas, drage študentke in študentje. Krivi smo pa seveda vsi. Saj niti voliti ne znamo!

Deli s prijatelji