STO ŽENSK NA TRIGLAV

Bog je posvetil 
z največjo lampo

Objavljeno 13. september 2015 20.45 | Posodobljeno 13. september 2015 20.45 | Piše: Boštjan Fon

Po dveh zaporednih neuspešnih poskusih naskoka stotih žensk na Triglav, ki ju je preprečilo slabo vreme, je tokratni pohod Slovenskih novic potekal v lepem vremenu. Tri pohodnice so omagale pred ciljem.

Pogled na cilj vselej daje novih moči pohodnicam. Foto: Boštjan Fon

Ko je poklical načelnik postaje GRS Kamnik Franc Miš in povprašal, kako nam gre vzpon proti Triglavu, je dodal še: »Bog vam je posvetil z največjo lampo!« S tem je izkušeni maček gorništva in hkrati podpredsednik GRZS v enem stavku povedal vse, kar se je v treh dneh pohajanja pod Triglavom in po njegovem vrhu dogajalo ženam, mamicam, tetam, dekletom in kar je še ženske žlahte na tradicionalnem pohodu Slovenskih novic, ki že petdesetič poteka pod naslovom 100 žensk na Triglav.

Idealne razmere

Zagotovo smo se v petek zjutraj najbolj ozirali v nebo, kajti dvakrat zapored nam prav slabe vremenske razmere niso dovoljevale dostopa do vrha. Tokrat nam je očak naklonil najboljše možne razmere za hojo. Bilo je hladno. Zjutraj, ko smo se odpravili, je bila le stopinja nad ničlo, a pihalo je ravno prav, da je pred prihodom do Vodnikovega doma vetrič razpihal meglice in zagledali smo naš cilj.

Naša stotnija, ki ji je tempo narekoval izkušeni, tudi v nepalskih gorah prekaljeni vodnik Klemen Volontar, je brez posebnih težav že nekaj po dvanajsti prispela do doma Planika. Tri pohodnice so sicer omagale že nekoliko prej, druge pa so se porazdelile po navezah.

Krst prvopristopnic

Naj povemo, da smo z več vodniki in krajšimi navezami tokrat res zadeli žebljico na glavico, saj je tudi najpočasnejša naveza do vrha potrebovala le uro in pol.

Seveda smo ob Aljaževem stolpu prvopristopnice krstili. Trikrat jih je po riti s plezalno vrvjo nažgal sam zlodej osebno – naš spremljevalec Igor Zlodej s postaje GRS Bovec.

V soboto je sledil sestop do Rudnega polja. O tem, kar se je podrobnejšega dogajalo, pa v jutrišnjih in torkovih Slovenskih novicah, kjer bomo objavili tudi nekatere vtise pohodnic. Lepo vreme je omogočilo prijeten pohod. Strmine ni bilo lahko premagovati. Pogled na cilj vselej daje novih moči pohodnicam. Veselje po prihodu z očaka je bilo veliko.

Vrtoglavica je ni ustavila

Ena od pohodnic je imela hude težave z vrtoglavico, toda predsednik GRZS Igor Potočnik ji je dejal: »Če si prišla do Planike, te bom sam peljal na vrh Triglava!« In to je res storil. Pri sestopu jima je pomagal vodja pohoda Marko Matajurc s postaje GRS Bovec, tako da so kot zadnji prišli v Planiko nekaj čez osmo zvečer.

 

Priporočilo ženskam

Ena izmed pohodnic iz skupine Klementine, tako so se namreč poimenovale po vodniku Klemnu, je med pohodom povedala misel, ki bi jo z njo gotovo delilo še mnogo drugih pohodnic. »Vsem ženskam, ki jih njihovi možje ne znajo ali si jih ne upajo peljati na Triglav, priporočam prijavo na pohod Sto žensk na Triglav, kajti kaj takega se lahko doživi le na tako dobro organiziranem pohodu.«

Deli s prijatelji