AVTOŠOLA

Bodoči vozniki, pozor, obetajo se spremembe

Objavljeno 29. junij 2013 21.04 | Posodobljeno 29. junij 2013 21.04 | Piše: S. J.

Po novem letu bo v Sloveniji le še 13 izpitnih centrov.

LJUBLJANA – Do novega leta boste lahko vozniški izpit opravljali pod nespremenjenimi pogoji, vendar se po novem letu obetajo spremembe. Zdaj v Sloveniji obratuje 30 vozniških centrov, s prihodnjim letom pa bodo 17 centrov ukinili, torej boste lahko vozniški izpit opravljali le še v 13 izpitnih centrih.

Na glavno vožnjo v večje mesto

In kaj to pomeni v praksi? Kandidati iz manjših mest bodo morali tako teoretične teste kot glavno vožnjo opravljati v večjih mestih. Torej bodo morali vsi kandidati svoje veščine na glavni vožnji dokazati v večjih mestih, kar doslej ni bilo potrebno. Čeprav učne ure potekajo na poligonih, lokalnih cestah, avtocestah, izogniti pa se ne morejo niti relacijski vožnji, kandidatom, ki so izpit opravljali v manjšem kraju, vsega naštetega zaradi pomanjkanja infrastrukture ni bilo treba pokazati.

Vožnja na pamet

S tem bi radi poenotili standarde. Kot pravi Franc Pojbič, v. d. direktorja javne agencije za varnost prometa, se je namreč »veliko lažje naučiti na pamet voziti v Ilirski Bistrici, Tolminu, Idriji in drugih manjših krajih. Nekdo v večjih mestih mora znati veliko več in imeti veliko več veščin.«

Čeprav trdijo, da ukrep avtošol ne bo prizadel, se avtošolski inštruktorji vseeno bojijo propada avtošol v manjših krajih. Na slabšem pa bodo tudi kandidati iz oddaljenih krajev, ker se bodo morali na preizkuse znanja voziti daleč proč, kar bo marsikoga še dodatno udarilo po žepu, piše MMC.

 

Deli s prijatelji