UPOR

Bodo za Jankovića usodni parkomati kot za Kanglerja semaforji?

Objavljeno 03. december 2014 20.56 | Posodobljeno 03. december 2014 21.03 | Piše: T. L., D. P.

V Rožni dolini je vroče: stanovalci in župan Janković imajo očitno različne poglede na prometno ureditev, stanovalce pa še posebej jezijo parkomati.

Tilen je imel ob 7. uri zjutraj problem z zamrznjenim parkomatom.

LJUBLJANA – »Pomembno: namesto zadrževalnika, ki bi rešil Rožno dolino, župan Zoran Janković enosmerno, brez soglasja krajanov, postavlja nove parkomate, in to tri dni po poplavah. Župan, to vam bomo vrnili! Združimo se in pokažimo, da tako ne gre več! Za Rožno dolino!« je ogorčen del prebivalcev Rožne doline v Ljubljani, kjer bodo od 1. 12. naprej parkomati. Na facebooku so ustanovili tudi svojo skupino, kjer lepih besed za ljubljanskega župana ne najdejo. In kje je težava? 

Brez milosti – pa še plačati bodo morali

Ta ponedeljek so namreč na območju Rožne doline (RD3 – cona 3) začeli delovati parkomati. Kot je v veljavi tudi v drugih soseskah, lahko stanovalci s tega območja pridobijo dovolilnico za časovno neomejeno parkiranje na javnih parkirnih površinah. Ob izdaji parkirne dovolilnice se plača letna taksa v enkratnem znesku, ki znaša na območju cone 3 za prvo vozilo na stanovanjsko enoto 60 evrov, za drugo 120 evrov in za tretje 180 evrov (+ upravna taksa 4,54 evra). 

 

Jezo so stresli nad avtomati in jih razstrelili

V zadnjih dveh dneh so neznanci na območju Rožne doline uničili tri parkomate, ki jih je mestna občina Ljubljana s 1. decembrom poskusno postavila po dogovoru s tamkajšnjimi občani. Vandali so povzročili za približno 12.000 evrov škode. Pristojni so o dogodku že obvestili policijo, v prihodnjih dneh pa bodo na tem območju poostrili nadzor.

Posledice vandalizma na dveh parkomatih so terenski delavci javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice opazili v času rednega oskrbovanja parkomatov, so v sporočilu za javnost pojasnili na ljubljanski mestni občini.

Storilce išče policija, na občini pa ob napovedi poostrenega nadzora na tem območju vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku, prosijo, naj to sporočijo policiji.

V sporočilu za javnost so spomnili, da se je glede postavitve parkomatov v Rožni dolini zadnje dni veliko razpravljalo, predvsem skozi pritožbe nekaterih posameznikov ali skupin. »Kljub temu, da se glede uvedenih sprememb pojavljajo nasprotna stališča, je takšno početje neupravičeno in skrajno neodgovorno,« so opozorili na občini.

Pojasnili so še, da so bili tudi tokrat z razstrelivom poškodovani prav parkomati na tistih lokacijah, ki so že bile tarča nepridipravov aprila letos.

STA

Ogorčeni domačini

»Dejstvo je, da se je iniciativa nekaj zmenila z županom, kar se tiče parkomatov, on pa to ignorira. Lahko se organizira sestanek. Če je treba, lahko spravimo to tudi na TV in v druge medije. Vsekakor so parkingi odlična priložnost, da se stanovalci končno organiziramo, da se poenotimo glede tega, kakšno sosesko želimo. Niso problem samo parkingi, temveč tudi promet kot tak (table za lokalni dovoz tako nihče ne upošteva), potem urbanistični načrti, kakšne naj bodo enostanovanjske hiše (nikakor bloki ali, kot je aktualno, vile bloki). Kako bomo torej reagirali na ta odlok?« nadaljujejo odločno v iniciativi za Rožno dolino, kjer so ogorčeni, ker da so leta 1985 zgradili ceste s samoprispevkom.

In kako (očitno burno) dogajanje komentirajo v kabinetu župana Jankovića? Pojasnjujejo, da so nove prometne ureditve v Rožni dolini ves čas usklajevali s pristojno četrtno skupnostjo. »V letu 2012 smo na območju Rožne doline pričeli urejanje mirujočega prometa z ureditvijo enosmernega prometa s parkomati. Namen ureditve je bil, da se z novo prometno ureditvijo začne reševati dolgoletni problem parkiranja v Rožni dolini, na katerega so prebivalci Rožne doline stalno opozarjali. Predmet nove prometne ureditve je bila zasnova sistema enosmernih ulic na območju RD 1 (Ob progi) in RD 2 (Študentski domovi).«

Od Jankovićevih obiskov do ankete

Zapletlo pa se je letos, ko so se začele priprave na uvedbo parkomatov tudi na območju RD 3. Kot pravijo na občini, so predstavniki Civilne iniciative Rožna dolina namreč zahtevali, da se parkomati ne vključijo, menili so, da bi za stanovalce morale biti dovolilnice brezplačne. Župan je v razgovoru s predstavniki civilne iniciative občanom ponudil možnost, da posredujejo svojo odločitev glede odstranitve parkomatov kot tudi enosmernih oziroma dvosmernih ulic. Civilna iniciativa je nato septembra letos izvedla anketo med občani, ki je zajela celotno območje Rožne doline (547 hiš oz. razdeljenih 700 glasovnic), 93 občanov pa je izrazilo strinjanje z uvedbo parkomatov. V iniciativi so ocenili, da je anketa pokazala odklonilni interes občanov do uvedbe parkomatov. Način izvedbe ankete so na občini označili kot nekorekten in zavajajoč, župan Janković pa se je oktobra letos znova srečal s predstavniki civilnih iniciativ in občani, ki so izrazili strinjanje z uvedbo parkomatov oziroma nasprotovanje temu. 

Na občini pravijo, da je bilo na srečanju 18. oktobra sprejeto kar nekaj dogovorov. In sicer, da bo zaradi večje varnosti po celotni Rožni dolini (z izjemo glavnih cest) do konca leta 2014 poskusno uvedena cona 30 km/h; da bodo poskusno (do konca leta 2014) delovali parkomati; v poskusnem obdobju bodo občani lahko prevzeli brezplačne parkirne dovolilnice, medtem ko bo veljavnost že kupljenih parkirnih dovolilnic prenesena v leto 2015.

In kako bodo ukrepali na občini, če se stanovalci dovolilnicam ne bodo uklonili? Na občini upajo, da se bodo držali dogovora, in dodajajo, da izkušnje iz drugih četrtnih skupnosti kažejo, da stanovalci pozitivno sprejemajo ukrepe za urejanje mirujočega prometa. Na takšen način namreč lahko stanovalci lažje parkirajo pred svojimi domovi, ne da bi jim parkirno mesto odvzeli dnevni migranti ali tisti, ki v okolici živijo brez urejenih ustreznih dokumentov, odločitve glede mirujočega prometa (parkiranja), ki so sicer del trajnostno naravnane prometne politike, pojasnjujejo na občini. 

Kot Kangler?

Kako bodo stanovalci Rožne doline parkirali po ponedeljku, je iz zapisanega težko napovedati. Stanovalci namreč pravijo, da so jih prejšnji mesec prizadele poplave, zdaj pa še Janković s parkomati. »Zoran Janković nas je na svojem profilu blokiral, saj smo mu vseskozi podajali konstruktivne predloge in ga opozarjali na napake, seveda pa smo mu očitali, da ne deluje za blaginjo stanovalcev Rožne doline, za kar je tudi zaprisegel. Kot kaže, ne prenese konstruktivne kritike. Zdaj so vstali tudi drugi Rožnodolčani in mu povedali, da je treba storiti še kaj pametnejšega kot postaviti parkomate,« menijo ogorčeni krajani.

Dobri poznavalci razmer pa pravijo, da se lahko Jankoviću zgodi celo kaj takšnega kot Kanglerju, za katerega so bili v Mariboru usodni nesramno dragi radarji, ki so po mestu lovili prehitre voznike. In kaj na to pravijo na občini? »Ne vidimo nobenega razloga, da bi povezovali postavitev parkomatov z radarji v Mariboru, kajti prebivalci Rožne doline soglašajo s postavitvijo parkomatov,« odgovarjajo z MOL.

Deli s prijatelji