NOVA STRANKA

Bodo ustanovili 
novi Zares PS?

Objavljeno 07. februar 2013 13.03 | Posodobljeno 07. februar 2013 13.03 | Piše: Jadran Vatovec

Del Jankovićevih poslancev naj bi bil ogrodje za novo stranko.

Gregor Virant in dr. Igor Šoltes: se le prvemu ali tudi drugemu že mudi (foto: Roman Šipič, Delo)?

LJUBLJANA – Začasna voditeljica in glavna pogajalka Pozitivne Slovenije (PS) na pogovorih s predstavniki trojčka – namišljenega trojčka, saj očitno le dr. Gregor Virant sebi verjame, ko ponavlja, da sta DeSUS in SLS neizbežna sopotnika Državljanske liste (DL) – mag. Alenka Bratušek sploh ne skriva, kaj poskuša doseči. Gre ji za to, da bi se iz taktičnih razlogov zakamuflirani trojček, v katerem sta poleg PS tudi DL in DeSUS, s SLS dogovoril o prioritetah nove, levosredinske vlade (SLS naj bi pač zagotovil glasove »dejanševiziranega« Franca Pukšiča in še petih poslancev), saj bi to potem, kot da gre za projektno vlado, v državnem zboru ustoličili »že v enem mesecu ali najpozneje v dveh«.

Politična kriza se medtem le še poglablja

Strategom rušenja druge Janševe vlade se, kajpak, že mudi, zato je tudi ozračje nad parlamentarnim prizoriščem primerno naelektreno. Zato je treba razumeti, da so domnevno najverjetnejši kandidati za mandatarja »projektne« vlade, denimo predsednik računskega sodišča dr. Igor Šoltes ali sin nekdanje generalne državne tožilke in podpredsednice LDS Zdenke Cerar dr. Miro Cerar ml., včasih nekoliko živčni med promocijskimi nastopi. Konec koncev jih tisti, ki v ozadju snujejo novo vlado, kot nekakšne bele zajčke kar za ušesa vlečejo iz čarovniških klobukov.

Prav nič nenavadnega ni, da so se v zadnjih dnevih po kuloarjih razširile govorice, da tisti, ki so bili svojčas navdušeni nad tem, da bo Gregor Golobič strankarsko ponudbo predvolilno popestril z Zaresom – Nova politika, in ki so pozneje pozivali Jankovića, naj ustanovi stranko, jo razglasi za pozitivno in na njenem čelu nastopi na predčasnih volitvah, po novem razmišljajo o ustanovitvi še verodostojnejše, nekoruptivne stranke, ki bi volivce laže prepričala, da se čisto zares zavzema za pravno, socialno, solidarno in gospodarsko uspešno Slovenijo. Stranko naj bi ustanovili še pred oblikovanjem projektne vlade. V njej naj bi predvidoma svoje ambicije oziroma ambicije stricev iz ozadja združevali večno perspektivni strokovnjaki zunajparlamentarnih LDS, TRS in Zaresa ter, to naj bi bilo še posebno pomembno, zadostno število zdajšnjih poslancev PS. Smola, večina poslancev PS se zaveda, da predlani niso bili izvoljeni zaradi svoje kakovosti, marveč zaradi Jankovićeve priljubljenosti v njihovih volilnih okrajih. Janković ne bi prav veliko izgubil z njihovim odhodom, oni pa bi z ločitvijo od njega.

Mar ni celo Kučan že namignil?

Da bi levica Janeza Janšo laže ugnala v kozji rog, če bi se (pred tem) dokončno odkrižala Zorana Jankovića, so nekateri posredno povedali že v prvi polovici januarja, ob robu kongresa Pozitivne Slovenije, po katerem pa so se žal morali zadovoljiti zgolj s tem, da je ljubljanski župan zamrznil predsedniško funkcijo. Kako je rekel dr. Robert Golob? »Janković ni kralj. On je naša kraljica. In včasih kraljico pri šahu tudi žrtvujemo, tako kot vsako drugo figuro.« Pred začetkom kongresa je bilo slišati, da bo Janković na njem skoraj gotovo odstopil. Mag. Alenka Bratušek je za Finance potrdila, da bo zaradi tega bržda prevzela vodenje stranke. Tudi Jani Möderndorfer je opozoril, da statut PS ne omogoča zamrznitve funkcije. Kongresa pa se je, ne nazadnje, udeležil tudi Milan Kučan, ki je namignil, da bi se sam, če bi bil soočen s tako resnimi obtožbami kot Janković in jih ne bi mogel prepričljivo zavrniti, zagotovo umaknil.

Deli s prijatelji