ISKANJE KANDIDATA

Bodo novo izbirali 
kar z licitiranjem?

Objavljeno 05. december 2013 13.52 | Posodobljeno 04. december 2013 20.02 | Piše: Jadran Vatovec

GZS Bratuškovi za ministrico ponuja svojo izvršno direktorico.

Zdravko Počivalšek: mar ni celo malo podoben Stepišniku? Foto: Danilo Utenkar

LJUBLJANA – Nekateri opozarjajo, da še nikoli nismo imeli toliko kandidatov za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo kot po odstopu mag. Stanka Stepišnika. Spomnimo se: Stepišnik je odstopil 20. novembra, po pogovoru s premierko mag. Alenko Bratušek.

Med vsemi imeni po nečem vsekakor izstopata dve: vodstvo GZS namreč predsednici vlade za novo gospodarsko ministrico ponuja kar svojo izvršno direktorico Alenko Avberšek, ki je za TV Slovenija povedala, da se bo s premierko sešla v tem tednu, da pa glede na svoje 13-letne izkušnje v gospodarski zbornici zagotovo lahko »pomaga dvigniti konkurenčnost slovenskega gospodarstva«. Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) se ne strinja z GZS. Zakaj? Pravijo, da na čelu gospodarskega ministrstva potrebujemo nekoga, ki bo imel posluh tudi za malo gospodarstvo, ki zagotavlja zaposlitev približno 120.000 državljanom. Avberškova naj prav zaradi tega ne bi bila sprejemljiva kandidatka, saj je v preteklosti kazala omalovažujoč odnos do obrtnikov in malih podjetnikov.

In koga bi namesto nje ponudil OZS?

Saj gre za to, a ne? Res je, OZS bi v fotelju gospodarskega ministrstva raje videl zdajšnjega direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška, ki bi se menda znal postaviti po robu velikim gospodarskim družbam ter njihovim omrežjem in lobistom. Mimogrede, Terme Olimia so včeraj podžgale pravo polemično vojno na družbenem omrežju twitter, saj so si privoščile zelo neroden spodrsljaj: na novoletno zabavo (silvestrovanje) in razvajanje so namreč povabile samo »prave«, heteroseksualne (moško-ženske) pare! Jasno, to še ne pomeni, da Počivalšek, če bi ga koalicija ustoličila za ministra, ne bi ponudil veliko zelo zanimivih zamisli. No, pa saj je bila že ta o silvestrovanju za heteroseksualne pare zanimiva.

Huje od poskusa GZS in OZS, da bi v vlado spravila svojega predstavnika, je to, da si koalicija pri izbiranju novega ministra vede tako, da se nam (za)zdi, da je pripravljena nove ministre izbirati kar na licitaciji oziroma po načelu: lahko dobite fotelj, če daste v zameno več, kot ponuja vaša konkurenca.

Trs v peti Avberškove

Predlogu GZS, da bi bila gospodarska ministrica Alenka Avberšek, zelo odločno nasprotuje tudi zunajparlamentarna stranka Trs. Zakaj? Ker je Avberškova, tako opozarja nekdanji ombudsman Matjaž Hanžek, že v času prve Janševe vlade podpirala zadolževanje Slovenije, ker je zagovarjala tajkunske kredite, ker še vedno podpira gradbeniške lobije in sprejemanje zakonov, pisanih na kožo posameznih interesnim skupinam. Trs predsednico vlade poziva, naj glede na to, da je vodstvo KPK odstopilo »zaradi svoje nemoči ob sistemski korupciji in ugrabitvi države s strani raznih lobijev«, ter tudi zaradi dogajanja na ministrstvu za infrastrukturo in razlogov za odstop ministra za zdravje skrbno razmisli, kdo bi bil primeren kandidat za gospodarskega ministra.

Deli s prijatelji