ŽURERKA IN PRESTOPNICA

Bodo lažnivi predsednici soboškega sodišča odvzeli funkcijo?

Objavljeno 24. september 2014 09.45 | Posodobljeno 24. september 2014 09.49 | Piše: K. K.

V uradnem postopku se je policistom predstavila z lažno identiteto.

Fotografija je simbolična

MURSKA SOBOTA – Da ima laž kratke noge, je že izkusila predsednica murskosoboškega okrajnega sodišča Darinka Pušenjak, ki se je, potem ko je žurala v lokalu, ki je bil odprt prek dovoljenega delovnega časa, policistu zlagala, ko jo je legitimiral, a je laž pricurljala v medije. Predstavila se je za upokojeno kolegico. Zdaj pa portal Sobotainfo poroča, da bo lažnivka za svoja dejanja morala odgovarjati, saj jo čaka disciplinski ukrep. Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, katerega organizacijska enota je murskosoboško okrajno sodišče, Branko Palatin, je za portal pojasnil, da ravnanje Pušenjakove predstavlja kršitev kodeksa sodniške etike.

Lagala brez razloga

Po tehtni analizi dogodka, do katerega je prišlo neke avgustovske noči, Palatin ne najde nobenega sprejemljivega razloga, da je sodnica posredovala policistom neresnične osebne podatke oziroma osebne podatke druge osebe. S tem je prav gotovo ravnala v nasprotju s kodeksom sodniške etike. Dodaja, da je kot predsednik sodišča dolžan dati pobudo za uvedbo disciplinskega postopka, če sodnik sodnik krši sodniške dolžnosti oziroma izvrši dejanja, ki pomenijo kršitev sodniške dolžnosti. Sodnik mora namreč tudi v zasebnem življenju upoštevati načela kodeksa sodniške etike in ravnati tako, da ne prihaja v nasprotje s poklicnimi dolžnostmi ali z ugledom in dostojanstvom sodniškega poklica.

Lahko ji preneha sodniška funkcija

Disciplinsko sodišče lahko izreče Pušenjakovi, ki se je predstavila z lažnim imenom, pisni opomin, uvede ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali celo prenehanje sodniške funkcije.

Pušenjakova je dejanje po razkritju v medijih priznala in dejala, da ga iskreno obžaluje.

Deli s prijatelji