PONOVITEV

Bodo Janšo še enkrat predlagali za člana komisije?

Objavljeno 03. september 2014 19.35 | Posodobljeno 03. september 2014 19.35 | Piše: STA, Mo. S.

Poslanske skupine bodo lahko znova predlagale člane komisije za nadzor varnostnih služb.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Poslanske skupine bodo znova posredovale seznam poslancev, ki jih predlagajo v komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je danes pojasnil predsednik državnega zbora (DZ) Milan Brglez. Brglez upa, da bo predlog tokrat dobil zadostno podporo, DZ pa bo o tem glasoval na naslednji, verjetno izredni seji.

O Janši še vedno niso odločili

Po njegovi oceni bi bilo primerno, da bi mandatno-volilna komisija »v rokih, ki jih sama smatra kot ustrezne, čim prej zaključila z obravnavo tiste točke, ki, kot kaže, vpliva tudi na izvolitev te komisije«.

»To je vse, kar lahko kot predsednik DZ v danih razmerah naredim,« je dodal. Mandatno-volilna komisija (MVK) ima že od avgusta na dnevnem redu predlog o prenehanju poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši. Pred končno odločitvijo želijo člani MVK dodatna pravna mnenja, ki naj bi jih podala posebna skupina pravnikov.

Brglez je poudaril, da so že čez rok, zato je nujno, da se komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb oblikuje. Na vprašanje, ali bo podprl predlog ZaAB za spremembo zakona o poslancih, s katerim pravnomočno obsojeni posameznik ne bi mogel kandidirati za poslanca, je opozoril, da ta predlog zakona ne bi rešil tega zapleta. Razrešili bi ga lahko le na podlagi mnenja strokovne komisije. V DZ se morajo pač uskladiti, da bo delo lahko nemoteno teklo, pravi.

»Kot predsednik DZ ne morem preko svojih pooblastil, zadeva se mora rešiti na mandatno-volilni komisiji. Ta trenutek imajo 90 poslancev, ki imajo polna pooblastila. Hkrati imamo situacijo, ko za komisijo, ki za ustanovitev potrebuje 46 glasov poslancev, nimamo teh glasov. Upam, da jih bomo imeli na naslednjem glasovanju,« je še dejal Brglez.

Cerar: SDS vztraja pri nesprejemljivem predlogu

Predsednik SMC in mandatar Miro Cerar je po parafiranju koalicijskega sporazuma na vprašanja novinarjev o tem zapletu opozoril: »Če SDS za to funkcijo predlaga kandidata, ki je pravnomočno obsojen za dejanje, ki je zelo obremenilno, potem je seveda popolnoma nemogoče pristati na to, da bo tako pomembna komisija s tako pomembno nalogo imela v svojih vrstah pravnomočno obsojenega poslanca.«

V tem primeru je po Cerarjevi oceni »popolnoma jasno, da če gre tukaj za kakršno koli zavlačevanje ali oviranje, je to na strani SDS. Oni vztrajajo na popolnoma nesprejemljivem predlogu in na nepravilen način uporabljajo proceduro. Morali bi pustiti prostor, da se ta komisija oblikuje tako, kot je treba. Zagotovo pa bodo tako naši kot koalicijski poslanci v čim krajšem času našli pravo rešitev.«

Deli s prijatelji