AKONTACIJA DOHODNINE

Bodo državi »posodili« več kot 7,5 milijona evrov?

Objavljeno 14. april 2015 16.36 | Posodobljeno 14. april 2015 16.37 | Piše: S. U.

Pri akontaciji dohodnine finančna uprava očitno ne upošteva dejstva, da je osnova za izračun nižja kot lani.

LJUBLJANA – »Moje izkušnje so takšne, da praviloma vedno, kadar bi bilo v dvomu treba odločiti v korist davčnega zavezanca, davčni organ odloči v svojo korist,« pravi Božena Macarol, davčna svetovalka. Na Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) se je namreč obrnilo več davčnih zavezancev, ki jih zanima, ali bodo zaradi zvišanja normiranih odhodkov v letošnjem letu lahko že med letom znižali akontacijo davka od dohodkov pravnih oseb in akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Sodeč po pisanju Dela, je odgovor »ne«, saj zakon tega ne predvideva; tudi če je davčna osnova letos nižja, je treba plačevati akontacijo dohodnine enako kot lani. Pri tistih davčnih zavezancih, ki imajo status »normiranca«, z letošnjim letom velja sicer pomembna sprememba: neobdavčenih imajo 80 odstotkov prihodkov, na preostanek pa se obračuna akontacija dohodnine. Lani je bil znesek neobdavčenih prihodkov za 10 odstotnih točk nižji. Ocene, kolikšen bo znesek preveč plačane akontacije dohodnine, finančna uprava nima, je pa optimistična glede prihodkov zavezancev. Ocenjuje namreč, da bodo zaradi vnovične gospodarske rasti tudi prihodki zavezancev verjetno višji, s tem tudi njihove davčne obveznosti. Bistveno večjega števila vračil preveč plačanih akontacij za leto 2015 zato ne pričakuje. Ob predpostavki, da bo vsak zavezanec s statusom normiranca na mesec plačal 30 evrov preveč, bi tako državi brez obresti do konca leta skupaj »posodili« več kot 7,5 milijona evrov.

Še to: ni nujno, da bodo pritožbam zavezancev za znižanje zneska akontacije dohodnine ugodili. »Vsaka vloga oziroma zahteva zavezanca za medletno spremembo višine akontacije je obravnavana. Je pa vloga lahko tudi zavrnjena, če niso izpolnjeni pogoji za odobritev. Zavezanci, ki ugotavljajo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov in bodo vložili vlogo za medletno spremembo višine akontacije, morajo obrazložiti razloge in dokazila za predvideno nižje prihodke oziroma nižjo davčno osnovo v tekočem letu,« pojasnjujejo pri Fursu za Delo.

Ocene, kolikšen bo znesek preveč plačane akontacije dohodnine, Furs nima, je pa optimističen glede prihodkov zavezancev. Ocenjuje namreč, da bodo zaradi vnovične gospodarske rasti tudi prihodki zavezancev verjetno višji, s tem tudi njihove davčne obveznosti. Bistveno večjega števila vračil preveč plačanih akontacij za leto 2015 zato ne pričakuje.

 

Deli s prijatelji