TEŠ 6

Bodo davkoplačevalci sanirali tudi zavoženo energetiko?

Objavljeno 10. julij 2013 18.01 | Posodobljeno 10. julij 2013 18.03 | Piše: STA, Mo. S.

Poslanec SDS Andrej Vizjak meni, da bi se morale vse veje oblasti resno ukvarjati z izgradnjo 6. bloka šoštanjske termoelektrarne.

Minister Andrej Vizjak.

LJUBLJANA – Poslanci SDS so vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora (DZ), na kateri bi obravnavali problematiko investicije v 6. blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Poslanec SDS Andrej Vizjak meni, da je nujno in ključno, da si vsi pristojni nalijejo čistega vina v zvezi z ekonomsko upravičenostjo tega projekta in pripravijo ukrepe za obvladovanje tveganj.

Vizjak o zavoženi energetiki

»Ne želimo si, da bi davkoplačevalci poleg zavoženih bank morali sanirati tudi zavoženo energetiko,« je na današnji novinarski konferenci dejal Vizjak. Poudaril je, da je omenjena investicija v teku že skoraj desetletje, v tem času so se menjavale številne vlade, zdaj pa nam grozi, da bomo zgradili drag projekt, ki bo poleg tega ustvarjal še izgubo. Investicija v Teš 6 namreč velja za največjo investicijo za slovensko energetiko in tudi eno večjih za državo Slovenijo, saj je lastnica Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), hkrati pa je dala tudi poroštvo za najem dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov, je dejal Vizjak. Po njegovem mnenju je zato prav, da se vse veje oblasti v državi resno ukvarjajo s tem problemom, še posebno zaradi njegovega obsega.

Takrat razumljiv projekt, danes pa ...

Kot je pojasnil, je bila leta 2006, ko je bil tudi sam gospodarski minister, investicija ocenjena na 660 milijonov evrov, takrat pa je bila Slovenija tudi precej energetsko odvisna, saj smo porabili približno 20 odstotkov več energije, kot smo jo proizvedli. »Napovedi so bile, da bo večina držav v regiji v prihodnosti porabila več energije, kot je bo sposobna ustvariti,« je dejal. Ocenil je, da je slovenska politika investicijo v Teš 6 takrat ocenila kot razumljiv projekt.

Do nastopa krize v letu 2008 je cena električne energije rasla, vrzel med proizvodnjo in porabo energije pa naraščala, zaradi česar se je takrat projekt zdel ekonomsko še bolj upravičen, je poudaril. Ob tem je opozoril, da so z nastopom gospodarske krize cene elektrike strmoglavile, vrednost investicije pa je leta 2009 narasla že na 1,13 milijarde evrov, pri čemer se je takratna vlada zavezala investicijsko vrednost znižati na 900 milijonov evrov. Takratna opozicija je zato leta 2009 vlado pozvala k ponovni proučitvi projekta, preden bi nastali nepopravljivi stroški. »Zgodilo se ni nič, razen tega, da se je projekt še podražil,« je poudaril Vizjak. Dodal je, da je bila vrednost investicije lani ocenjena že na 1,3 milijarde evrov.

image
a:1:{s:11:"description";s:26:"Termoelektrarna Šoštanj.";}
                      Šoštanjska termoelektrarna je v Sloveniji že leta predmet spora.

Dragi projekt bo takoj ustvaril – izgubo

Cene energije so danes precej nižje kot ob začetku investicije, tudi v prihodnje pa ni pričakovati njihove rasti, zato Vizjak opozarja, da se razkorak med lastno ceno investicije v 6. blok in napovedano tržno ceno povečuje, kar po njegovem mnenju postavlja ekonomsko upravičenost projekta pod velik vprašaj. »Ne samo da se nam obeta, da bomo zgradili drag projekt, ta bo že takoj ustvarjal izgubo. Trpeli bodo poslovni rezultati HSE in pa njegove investicije,« je poudaril. Na vprašanje, kakšne rešitev za projekt predlaga sam, je dejal, da mora opozicija po njegovem mnenju biti tista, ki opozori na problem, od odgovornih pa pričakuje ustrezne predloge.

Kdo bo investiral?

»Mi smo že leta 2006 predlagali, da se z dokapitalizacijo najde tudi vir investiranja. Mislim, da je ta rešitev lahko aktualna še danes, da se torej za projekt najde strateški partner,« je predlagal. Po njegovi oceni je namreč okoli nas »kar nekaj energetskih velikanov, ki bi jih naložba lahko zanimala«.

Deli s prijatelji