SPORNO

Bodo arhitekti uničili zaščiteni primorski trg?

Objavljeno 08. september 2014 19.30 | Posodobljeno 08. september 2014 19.30 | Piše: Iztok Umer

Precej prahu je v Škocjanu, vasici v parku Škocjanske jame, dvignila predvidena prenova trga.

ŠKOCJAN – »Vse je še odprto, prenove trga v Škocjanu, v občutljivem in zaščitenem območju parka Škocjanske jame, se ne bomo lotili z glavo skozi zid. Načrt bomo vsi še enkrat temeljito proučili in poskušali najti skupni jezik in rešitve,« nam je zagotovil župan občine Divača Drago Božac po nedavnem sestanku s predstavniki krajevne skupnosti, turističnega društva in zavoda Parka Škocjanske jame.

Načrt prenove trga ob cerkvi sv. Kancijana v središču naselbinskega spomenika zaščitene vasi v neposredni bližini parkirišča in recepcije parka Škocjanskih jam je v vasi dvignil precej prahu. Predvsem zato, ker rešitve v načrtu predvidevajo nekatere drastične posege v izjemno občutljiv prostor in ker je bil izdelan v naglici tudi zaradi možnosti pridobitve nepovratnih evropskih sredstev, z njim pa krajani tako rekoč niso bili seznanjeni.

Lotili so se ga, potem ko so v divaški občini ugotovili, da je streha nekdanje šole ob vhodu na trg, kjer ima zdaj sedež turistično društvo, v izjemno slabem stanju in zahteva temeljito prenovo. Ker se je ponudila možnost pridobitve nepovratnih evropskih sredstev, so v načrt vključili še temeljito obnovo trga okoli cerkve sv. Kancijana. Prav ta je zmotila domačine.

»Po načrtih prenove naj bi padli dve stoletni murvi ob vhodu na trg, za odvodnjavanje naj bi prekopali levi del zemljišča ob cerkvi, voda pa bi se brez urejene ponikalnice zlivala po ceveh skozi cerkveno obzidje prosto po strmem pobočju. Prekopavanje bi lahko poškodovalo korenine štirih ali petih lip ob cerkvi. Trg naj bi prekrili z desetcentimetrskimi ploščami kamna repen. Zakaj? Ves čas je bila okoli cerkve posejana trava, do njenega vhoda je sprva vodila pot, posuta z gramozom. Že v preteklosti so naredili veliko napako, ko so pot asfaltirali in z asfaltom grobo posegli v zaščiteni del trga. Druga največja napaka v preteklosti je bila prenova strehe cerkve, ki je bila svojčas prekrita s kamnitimi škrilami, kar so nadomestili z glinastimi korci in postavili napušč iz bakra, kar vsekakor ne spada k več kot štiri stoletja stari cerkvi,« našteva Tržačan Pierpaolo Sonnoli, ki ima slovenske korenine in mu je uspelo podedovati nekdanje župnišče cerkve sv. Kancijana. Prenove se je lotil previdno, zanjo je zbral vse stare vrste materiala, ki jih je dobil naokoli. Pravi, da bi bilo zaradi hitenja pa tudi evropskega denarja škoda, da bi ponavljali stare napake, s čimer bi dolgoročno naredili nepopravljivo škodo.

Z njim se strinjajo številni krajani in vodstvo zavoda Park Škocjanske jame. Tudi predsednik turističnega društva David Gombač je dejal, da so na divaško občino dali najprej pobudo za prenovo stare šole, kjer ima društvo sedež. »Strehi stare šole grozi, da se bo udrla, v tako slabem stanju je. Po naši pobudi pa se je porodila zamisel, da bi se ob sofinanciranju občine, zavoda Škocjanske jame prijavili na razpis za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev za temeljito prenovitev celotnega trga. Tako si je občini uspelo zagotoviti 200.000 evrov nepovratnega denarja. Lepo in prav, vendar se ne moremo lotiti take prenove, po kateri nam bo jutri žal, da smo jo izvedli,« pripominja David Gombač.

Po nedavnem sestanku je tudi divaški župan Božac sklenil, da morajo vso zadevo temeljito premisliti, stakniti glave in z arhitektom Marjanom Vrabcem, ki je izdelal načrt prenove, in narediti novega, ki bo zadovoljil potrebe krajanov in spomeniške zaščite, trgu pa dal funkcionalno podobo.

Deli s prijatelji