NA KOŽO

Bodi fajn, Slovenija

Objavljeno 24. avgust 2013 00.15 | Posodobljeno 24. avgust 2013 00.15 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Vsakih 14 dni se zapeljem v Trst, nakupim spodnje perilo in ga tu prodam, da preživiva.

Jaroslav Jankovič.

Samo lansko leto se je iz Slovenije v tujino izselilo skoraj 1600 ljudi. Mladih, tudi malo manj mladih, največ v Nemčijo, Avstrijo, tudi v Kanado, Avstralijo, ponujenih 100 delovnih vizumov za Novo Zelandijo pa je pošlo v pičli uri. Lansko jesen mi je kmet zaupal, da ga je obiskala inšpektorica in mu naložila denarno kazen zaradi uporabe škropiva, ki pri nas zakonsko ni registrirano, medtem ko je v Avstriji in drugod po EU dovoljeno. Uporabljajo ga vsi kmetje pri repi, pesi in ostalih plodovkah, ker drugega sploh ni. No, prav, ker škropimo s prepovedanimi sredstvi, je prav, da prepoveste ves slovenski pridelek. Oh, to pa ne! To pa ne, je bilo menda slišati.

Ekološki kmet za nadzor svoje kmetije plača tudi več kot 1000 evrov na leto. Pa sta pri kmetu trčila skupaj ekoinšpektorja dveh registriranih institucij in se prerekala, ali je gnoj lahko na polivinilu ali mora ležati na zemlji ...

Pred tremi leti sem srečal znanca podjetnika, ki je prodajal avto: »Pojutrišnjem greva z Matejo na letalo, seliva se v Avstralijo!« Vodila sta uspešno podjetje, izdal je nekaj računov, stranke niso plačale, država pa je vseeno zahtevala plačilo DDV, firmo je dal v stečaj in se odselil: »Dovolj imam Slovenije. Bodi fajn!« so bile zadnje njegove besede. Na bolšjem trgu avtosejma sem srečal inšpektorja v spremstvu dveh kriminalistov, ki je nadlegoval branjevko z zelišči. Jokala je: Morala bom plačati 200 evrov kazni. Zraven je jokala njena prijateljica, 38-letna medicinska sestra samohranilka, ki v kliničnem centru zasluži 800 evrov in ima najstnika, ki bo šel študirat: »Vsakih 14 dni se zapeljem v Trst, nakupim spodnje perilo in ga tu prodam, da preživiva.« Mali kmet s tremi otroki iz okolice Šentjerneja, ki je hrano pridelal doma, mi je rekel, da mu je inšpektorica svetovala, naj za poplačilo davkov proda traktor in se prijavi na borzo, dobil bo socialno podporo. Kmet z nasadom jagod in velikim sadovnjakom mi je potarnal, da sezonske delavce plačuje s kešem, ker v Sloveniji sezonska zaposlitev ni urejena. Mi smo dvignili davke, Danci pa znižali. Bodi fajn, Slovenija.

Deli s prijatelji