MADŽARSKA

Bodeče žice na meji ni več. Je komu kaj jasno?

Objavljeno 25. september 2015 20.13 | Posodobljeno 25. september 2015 20.13 | Piše: STA, Mo. S.

Zadnjo žico so z mejnega prehoda Dolga vas odpeljali ob 17.30.

LENDAVA – Madžarska je po četrtkovem začetku danes dopoldne nadaljevala nameščanje bodeče žice na različnih delih meje s Slovenijo. Medtem ko so jo nekje postavljali, so jo drugje že odstranjevali image in popoldne tudi v celoti odstranili. 

Zjutraj je madžarska vojska sprva postavila še okoli 200 metrov bodeče žice v Pincah med mejnim prehodom in avtocesto, nato pa so je z druge strani avtoceste odstranili okoli 150 metrov. Bodečo žico so dopoldne postavili tudi v vasi Žitkovci pri Dobrovniku ob nekdanjem mejnem prehodu in jo po nekaj urah tudi odstranili. Pri mejnem prehodu Hodoš pa so madžarski geodeti dopoldne postavljali količke na območjih, kjer naj bi namestili bodečo žico.

Madžari so popoldne z meje zelo hitro odstranili bodečo žico, nazadnje v okolici mejnega prehoda Dolga vas. Kot so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota, so zadnjo žico s tega prehoda odpeljali ob 17.30.

Kdo lahko razume?

Tega, kar se je danes dogajalo na slovensko-madžarski meji, ni razumel nihče, ne državni organi na čelu s policijo ne prebivalci ob meji. Mnogi so se spraševali, zakaj so žičnato ograjo sploh namestili, saj so prepričani, da begunci iz Slovenije na Madžarsko ne bi šli, prav tako jim ni bilo jasno, zakaj so si Madžari v enem dnevu premislili in bodečo žico odstranili.

Med prebivalci je celo zakrožilo, da imajo Madžari očitno vaje v postavljanju in odstranjevanju bodeče žice, čeprav se jim to ni zdelo niti malo smešno. Med mnogimi je namreč še vedno živ spomin na žico na tako imenovani železni zavesi, ki so jo odstranili leta 1989.

»To je občutek nelagodja, vsi se čudijo, zakaj je bilo to sploh potrebno,« je v imenu občanov Lendave povedal direktor občinske uprave Tibor Hebar, ki je zaskrbljen, saj lokalna skupnost o tem ni bila obveščena. »Mogoče je bila to tudi napaka, govorim o madžarski strani, da ni uradno obvestila naših pristojnih državnih organov, ti pa nas, tako da smo o postavitvi bodeče žice na meji dejansko zvedeli iz neformalnih virov,« je dejal in dodal, da ne opažajo težav pri prehodu meje. »A vsi bi pričakovali, da žice, če smo v EU, naj ne bi postavljali na naši meji,« je povedal Hebar, preden je bilo jasno, da Madžarska žico umika.

Dobili nekakšno opravičilo

Kot je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic image, so prek veleposlaništva dobili tudi neke vrste opravičilo madžarskega notranjega ministrstva, da je prišlo do nesporazuma.

 

Deli s prijatelji