ODLOČITEV

Bo Zoran Janković izključil spornega poslanca?

Objavljeno 31. julij 2012 09.44 | Posodobljeno 31. julij 2012 09.44 | Piše: D. P., STA

Borut Ambrožič se bo verjetno preselil med nepovezane poslance.

Zoran Janković na novinarski konferenci.

LJUBLJANA – Svet stranke Pozitivna Slovenija bo danes odločal o tem, ali bo Borut Ambrožič, ki naj bi v svoj magisterij vključil večino tuje diplome, ostal njihov poslanec. Ambrožič bo danes svetu stranke predstavil svoja stališča. Očitke o prepisovanju zanika, o odstopu ne razmišlja.

Prepisano skoraj v celoti

Ambrožič naj bi v svoj magisterij zapisal večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002.

Naj odločijo strokovnjaki

A Ambrožič poudarja, da je magistrsko delo njegovo avtorsko delo in ne plagiat. Po njegovih besedah mu je Milan Ojstršek s fakultete za računalništvo potrdil, da omenjeni računalniški program zgolj primerja besedila, ne ugotavlja pa plagiatorstva. O plagiatorstvu morajo po besedah Ambrožiča odločati strokovnjaki, ki se spoznajo na obravnavano tematiko.

Med nepovezane?

V podobnem položaju se je v tem mandatu že znašel Ivan Simčič, ki je po očitkih o ponarejenem srednješolskem spričevalu moral zapustiti poslansko skupine DeSUS in ostal nepovezani poslanec. Kot nepovezani poslanec trenutno deluje tudi nekdanji poslanec DL Ivan Vogrin, vendar ta zaradi očitkov o dolgovih njegovega podjetja.

Deli s prijatelji