BREZ SOGLASIJ

Bo vroče pred sodiščem? Janša: Klemenčiču se je dokončno utrgalo

Objavljeno 09. september 2015 14.29 | Posodobljeno 09. september 2015 16.22 | Piše: T. L.

Povod? Ministrstvo za pravosodje ni podalo dovoljenja za shod Odbora 2014 na zemljišču pred ljubljanskih okrožnim sodiščem, ki je napovedan za četrtek. V odboru vztrajajo, da shod bo.

Janša je povedal, da zapis ne izraža stališča stranke.

LJUBLJANA – »Kršilcu človekovih pravic Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo. Nazadnje je SZDL zborovanje preprečil leta 1989,« je na twitterju zapisal Janez Janša po tem, ko ministrstvo za pravosodje Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali krajše Odboru 2014 ni podalo soglasja za izvedbo shodov pred sodno palačo v Ljubljani. Natančneje: iz PP Ljubljana Center so Odbor 2014 obvestili, da je zemljišče pred ljubljanskim okrožnim sodiščem na Tavčarjevi v državni lasti, ministrstvo za pravosodje, ki ga ima v uporabi, pa ne podaja dovoljenja za shode, ki jih želi Odbor 2014 na omenjeni lokaciji izvesti v septembru in oktobru. 

Policija je v obvestilu Darji Bučar kot organizatorki in vodji zbiranja v imenu Odbora 2014 zapisala: »Ministrstvo za pravosodje ne soglaša z uporabo zemljišča pred vhodom pred sodno stavbo na Tavčarjevi ulici 9 v Ljubljani za izvedbo shodov in zahtevami, da od organizatorjev zahtevamo soglasje za uporabo površine, saj ne gre za površino, ki ima značaj grajenega dobra, in ni namenjena zbiranju ljudi in njeni prosti uporabi.« 

V nadaljevanju pa še, če bo shod izveden brez soglasja upravljavca, bo policija na ljubljansko upravno enoto podala predlog za prepoved izvedbe javnih shodov. Če bi se ti shodi zgodili, bi namreč prišlo do motenja javnega reda in reda, »ker upravljavec zemljišča ni izdal soglasja za uporabo zemljišča pred sodiščem in se z izvedbo shodov pred sodiščem brez soglasja ne strinja«.

In kaj pravijo v Odboru 2014? Vztrajajo, da shod bo, je na današnji tiskovni konferenci dejal Aleš Primc in ponovil že včerajšnje stališče Odbora, ki so ga zapisali na twitterju.

Ministrstvo o razliki: Prejšnja dovoljenja za javne in ne funkcionalne površine

In kaj na očitke Odbora 2014 pravijo na ministrstvu? Sporočajo, da trditve, češ da je ministrstvo za pravosodje prepovedalo zborovanje Odbora 2014 pred poslopjem okrožnega sodišča, niso resnične.

»Ministrstvo sploh ni odločalo o dovoljenju za zborovanje Odbora 2014, saj to niti ni njegova pristojnost. Dejstvo je, da je Okrožno sodišče v Ljubljani 28. 8. 2015 obvestilo ministrstvo za pravosodje, da Skupina kazenska ovadba pripravlja več protestnih zborovanj neposredno pred vhodom sodišča na Tavčarjevi ulici v Ljubljani. Ker ne gre za javno površino, pač pa za funkcionalno zemljišče sodišča, ministrstvo kot upravljavec omenjenih zemljišč na osnovi določil 2. odstavka 14. člena Zakona o javnem zbiranju ni izdalo soglasja. Vsi prejšnji shodi in zaprosila za dovoljenja so se namreč nanašali na javne in ne funkcionalne površine, zato ne gre za nobeno spremembo prakse, pač pa za spoštovanje zakona in ustave,« so zapisali na spletni strani ministrstva.

Ministrstvo ob tem poudarja, da »nikakor ne gre za vprašanje prepovedi protestnih zborovanj. Ta so legitimna in jim ministrstvo ne nasprotuje«. Ob tem pa opozarjajo, da je treba upoštevati zakon o javnem zbiranju, ki v 2. odstavku 14. člena predvideva, da taka zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča in s tem njegovemu nemotenemu delovanju.

 

Deli s prijatelji