KRESANJE MNENJ

Bo vlada padla zaradi nepremičninskega davka?

Objavljeno 17. oktober 2013 13.32 | Posodobljeno 17. oktober 2013 13.41 | Piše: STA, A. L.

Sakralni objekti bodo najverjetneje izvzeti iz obdavčitve nepremičnin, bo pa Cerkev morala davek še vedno plačati za druge objekte v njeni lasti.

LJUBLJANA – Dokončne odločitve o besedilu predloga zakona o davku na nepremičnine bodo padle šele na seji vlade, je danes povedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Ta je v luči zadržanosti Desusa izrazil prepričanje, da bodo soglasje dosegli, saj gre za sestavni del proračuna. Očitno pa vendarle ne bodo obdavčeni sakralni objekti.

Od 10. ure sestankujejo

Židan je ob prihodu na sejo vlade povedal, da nasprotovanje zakonu dejansko pomeni nasprotovanje proračunu, to pa bi pomenilo konec vlade. V Desusu so še v sredo zvečer zatrjevali, da predloga zakona v trenutni obliki ne podpirajo. Predsednika stranke Karla Erjavca sicer danes ni na vladni seji, saj se še vedno mudi na obisku v Rusiji. Židan je ocenil, da odločitev danes preprosto mora pasti, zadnje odločitve pa naj bi bile sprejete prav na seji, ki se je začela ob 10. uri.

Že pred sejo vlade se je sestal vrh koalicije. Predsednik SD Igor Lukšič je ob koncu tega sestanka izrazil prepričanje, da bo vlada predlog zakona potrdila. Glede zadržanosti Desusa je ocenil, da je med stranko in Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v zadnjih dneh prišlo do nekaterih nesporazumov in da jih bodo razrešili.

Sakralni objekti izvzeti

Lukšič zavrača možnost, da koalicija glede davka ne bi bila usklajena, Desus pa si je po njegovem mnenju kupil nekaj časa in bo o vprašanju odločal še na seji izvršnega odbora stranke. Prepričan pa je, da se bo stranka odločila za stabilnost Slovenije. Lukšič je postregel tudi z novico, da se bo koalicija verjetno odločila za izvzetje sakralnih objektov iz obdavčitve nepremičnin, saj naj bi bila to praksa povsod po Evropi, Slovenija pa ne želi biti izjema. Cerkev pa bo morala davek še vedno plačati za druge objekte v njeni lasti.

Deli s prijatelji