NAZADOVOLJNEŽ

Bo Vizjak iz Janše naredil častnega predsednika?

Objavljeno 16. julij 2014 17.48 | Posodobljeno 16. julij 2014 18.11 | Piše: S. N.

Neuradno je slišati, da Andrej Vizjak iz ozadja ruši stranko SDS.

LJUBLJANA – Po nedeljskem volilnem izidu je veliko govora o razdvojenosti v stranki SDS, ki pa jo zanikajo. A vendar včeraj na sejo izvršilnega odbora stranke ni prišel Andrej Vizjak, bivši minister v dveh Janševih vladah. Po naših podatkih Vizjak celo ruši stranko iz ozadja, za Finance pa Vizjak ni želel odgovoriti na vprašanje, ali drži, da ima zadržke do trenutnega načina delovanje stranke.

Vizjak po svoje?

Kot poročajo, Vizjak pravi, da je SDS dosegla tako slab izid zaradi »neargumentirane sodbe v zadevi Patria.« Prepričan pa je, da bi se morala stranka drugače odzvati na očitke in da bi morala stranka resno analizirati razmere, sploh zaradi prihajajočih jesenskih lokalnih volitev. Na vprašanje, ali bi lahko s sedanjo politiko SDS dosegla na prihajajočih volitvah najboljši izid, Vizjak odgovarja, da ne, in dodaja, da je treba nekaj spremeniti.

Stranka je namreč vse od odhoda Janeza Janše v zapor osredotočena na izpodbijanje sodbe v zadevi Patria. Na očitke, da je stranka razdvojena, Vizjak odgovarja, da so pogosto imeli različna stališča in da je bilo vedno vse stvar diskusije, kar je po njegovem znak demokratičnosti in ne razdvojenosti.

Čakajo na odločitev vrhovnega sodišča

Razdvojenost v stranki sicer ostro zanikajo. Slišati pa je še, da so poleg Vizjaka zadržani tudi Dragutin Mate, Jože Tanko in Andrej Šircelj.

Finance omenjajo, da statut stranke omenja častnega predsednika. Sklep o dodelitvi tega naziva pa sprejme kongres na predlog izvršilnega odbora stranke. Kongres je imela stranka lani v Celju, kjer Janša ni imel protikandidatov. Kongresa pa vseeno pred odločitvijo vrhovnega sodišča o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti ni pričakovati. Če bi sodba padla, pa bi se zadeve gotovo obrnile njemu v prid, še poročajo.

Tudi Vizjak ima težave

Kljub Vizjakovi kritičnosti pa se nekateri v stranki sprašujejo, ali je dovolj močan, da lahko doseže premike, saj je imela tudi sam v preteklosti številne težave z domnevami, da je vpleten v sumljive posle. Leta 2012 se je znašel sredi afere, saj sta takratni vodja direktorata na finančnem ministrstvu Matej Runjak in minister za delo Andrej Vizjak sredi leta kupila delnice Telekoma Slovenije, nakupi pa sovpadajo s pripravami za prodajo državnega deleža v družbi in začetkom strme rasti cene delnice. Vizjaku so takrat očitali zlorabo notranjih informacij.

Leta 2011 pa so mediji poročali, da je Sklad za razgradnjo NEK v času gospodarskega ministra Andreja Vizjaka deloval negospodarno, pri čemer naj bi Vizjak sodeloval z družbo Perspektiva belokranjskega podjetnika Darija Južne. Vizjak je takrat vse očitke zanikal, je pa priznal, da sta Južino stara prijatelja, in dejal, da se v poslovanje sklada ni vpletal. Poslovneža Darija Južno so preiskovali tudi kriminalisti.
 

 

Deli s prijatelji