ODZIVI NA KANDIDATURO

Bo Türk šef OZN? »Ne spoštuje občečloveških vrednot«

Objavljeno 06. januar 2015 18.19 | Posodobljeno 06. januar 2015 18.19 | Piše: Mo. S.

Medtem ko Pahor in Cerar njegovo kandidaturo podpirata, je opozicija precej bolj kritična.

Na Brdu pri Kranju.

LJUBLJANA – Predsednik države Borut Pahor je na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju poudaril, da slovenska zunanja politika potrebuje jasno strategijo in dolgoročne cilje, Slovenija pa bi bila v mednarodni politiki lahko posebej prepoznana po prizadevanjih za mir, spravo in varnost.

V javnosti pa odmeva tudi njegova podpora kandidaturi svojega predhodnika Danila Türka za položaj generalnega sekretarja Združenih narodov. »Če se Slovenija odloči za tovrstne kandidature, pa mora biti vztrajna, mora izvesti argumente in se za svoj uspeh tudi postaviti,« je dodal Pahor.

Türka je v ponedeljek podprl tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki pravi, da Türk velja »za močnega in verodostojnega kandidata z realnimi možnostmi za uspeh«, zato je diplomate zaprosil, da mu zagotovijo vso potrebno diplomatsko in logistično podporo.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec pa je za STA pojasnil, da ministrstvo vse od najave to kandidaturo podpira in v okviru diplomatsko-konzularne mreže dela za njeno promocijo. »Tudi sam kot minister za zunanje zadeve zlasti v bilateralnih srečanjih s svojimi kolegi vedno omenim, da ima v okviru vzhodnoevropske skupine, ki je na vrsti, da da generalnega sekretarja ZN, Slovenija ustreznega kandidata,« je dejal. 

Ljudmila Novak: Že za predsednika države ni bil dober

Nekoliko kritičnejša je Ljudmila Novak, predsednica opozicijske NSi. »V NSi zagotovo ne bomo dali nekdanjemu predsedniku države Danilu Türku izrecne podpore njegovi kandidaturi za funkcijo generalnega sekretarja OZN. Nekdo, ki ni bil dober za mojega predsednika, ne more biti dober za generalnega sekretarja OZN,« pravi Novakova in dodaja, da je ta funkcija izredno pomembna, človek pa mora biti za njeno opravljanje kompetenten pa tudi neoporečen pri svojih preteklih ravnanjih. Po njenih besedah se je Cerar odločil po svoje, meni pa, da bi bila v zvezi s tem primerna vsaj razprava zunanjepolitičnega odbora državnega zbora.

Neposreden pa je bil tudi Branko Grims (SDS), ki je povedal, da ne bodo podprli človeka, ki je govoril o Hudi jami kot drugorazredni temi. »Človek, ki je stal pred jamo, v kateri so bila mladoletna dekleta živa zakopana, in govoril o tem kot o drugorazredni temi, zagotovo ni človek, ki bi spoštoval občečloveške vrednote, ki bi spoštoval tudi nekatere temeljne listine ZN v tisti meri, kot bi jih moral,« je dejal in mu podporo SDS odrekel.

Bratuškova o pomenu funkcije, Janša o proruskem izpadu našega režima

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa je poudarila, da si želi, da bi ljudje znali ceniti človeka, ki si prizadeva za ta položaj. Pravi, da tako visok položaj ni vezan le na konkretnega človeka, ampak bolj na državo, iz katere ta človek prihaja. Türka podpira in meni, da mu lahko tudi uspe.

Opozicijska ZL se na kandidaturo še ni odzvala, je pa svoje mnenje o tem že pred novim letom za Reporter povedal tudi predsednik SDS Janez Janša. Med drugim je poudaril, da v številnih evropskih državah »mnogo dvignjenih obrvi povzroča dejstvo, da slovenska vlada in diplomacija na veliko trgujeta in obljubljata različne vzajemne usluge za podporo Danilu Türku za generalnega sekretarja OZN. Pristojne institucije so namreč zaznale tudi intenzivno sodelovanje Moskve pri zbiranju podpore za Türka. Zaradi tega jemljejo ta novi proruski izpad našega režima v zakulisju precej resno.«

Vodja poslancev SD Matjaž Han drži pesti, da Türku uspe. »Vsakega Slovenca, ki mu uspe v tujini, podpremo,« pravi.

Deli s prijatelji