KARIERA

Bo Türk naslednji šef Združenih narodov?

Objavljeno 22. september 2013 20.08 | Posodobljeno 22. september 2013 20.08 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanji slovenski predsednik naj bi imel realne možnosti, da zasede položaj generalnega sekretarja te organizacije.

Danilo Türk.

NEW YORK – Nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk se v teh dneh mudi v ZDA. »Obisk je posvečen predavanjem na različnih ameriških univerzah, od koder sem dobival povabila že prej. Začel sem na univerzi Johnsa Hopkinsa v Washingtonu, nadaljeval na univerzi Columbia v New Yorku, čaka pa me še predavanje na Harvardu in univerzi Suffolk v Bostonu,« je odgovoril na vprašanje o razlogih za pot.

Predava o različnih temah, ki so povezane z Združenimi narodi (ZN), v času splošne razprave 68. zasedanja generalne skupščine ZN pa bo v New Yorku tudi tokrat potekalo dogajanje, povezano s pobudo nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona. »Gre za inovativne dejavnosti v mednarodnih odnosih, za poskuse mobilizacije civilne družbe na globalni ravni, torej za povezovanje tistega, kar se v ZN obravnava v okviru ciljev deklaracije tisočletja z neposrednimi projekti,« je povedal Türk.

V palači se ga še spominjajo

Srečal se je tudi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, na vprašanje, ali se ga v Palači narodov še spomnijo, pa je z nasmehom odgovoril: »Zakaj se me ne bi? Z velikim ponosom so mi pokazali preurejeno stavbo in sem na tekočem z izboljšavami, ki so se zgodile v zadnjih letih. Seveda se me spomnijo.« Pred leti je bil namreč naš nekdanji predsednik pomočnik Kofija Annana, ki je bil generalni sekretar v obdobju 1997–2006.

Bo Türk nasledil Južnega Korejca?

»Nesporno je, da se dr. Türk omenja kot oseba, ki bi lahko bila primeren kandidat, če bi se za to odločil. Odkar sem prišel na ta novi položaj, me sogovorniki ob različnih priložnostih vprašujejo o tem, kaj dela in kakšni so njegovi morebitni načrti za prihodnost. O njem imajo visoko mnenje, govorijo spoštljivo in izražajo pohvale o njegovem preteklem delu,« pa je ob robu njegovega obiska v ZDA povedal slovenski veleposlanik pri ZN Andrej Logar.

Deli s prijatelji