RAZREŠITEV

Bo tragična nesreča odpihnila Kotnika?

Objavljeno 20. september 2012 12.13 | Posodobljeno 20. september 2012 12.14 | Piše: A. K., STA

Vlada bo razpravljala o razrešitvi direktorja agencije za civilno letalstvo Kotnika.

LJUBLJANA – Svet agencije za civilno letalstvo je v sredo sprejel sklep o predlogu za razrešitev direktorja agencije Žige Kotnika, poroča Delo. O njegovi razrešitvi bo danes že odločala vlada. Vzrok za razrešitev naj bi bile preiskave o nepravilnostih na agenciji in neučinkovit nadzor nad varnostjo zračnega prometa ob avgustovski balonarski nesreči. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) direktorju tako očita mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti na agenciji, primer pa že preiskuje tudi policija.

Sporni naj bi bili tudi posli Kotnikovega nekdanjega podjetja Ceris IT s kontrolo zračnega letenja.

Bo sam poravnal odškodnine?

Poleg tega je protikorupcijska komisija že junija ugotovila, da agencija pod Kotnikovim vodstvom ne izvaja učinkovito nadzora varnosti zračnega prometa. Zaradi tega bi državnemu pravobranilstvu lahko celo predlagala, da je agencija oziroma njen direktor odškodninsko odgovoren za avgustovsko nesrečo balona, v kateri je umrlo šest ljudi, več pa je bilo tudi ranjenih.

Kotnik bi tako moral v primeru tožb ponesrečenih in svojcev umrlih v balonarski nesreči sam poravnati odškodninske zahtevke tožnikov. Vse očitane kršitve KPK je sicer zavrnil, češ da so izražene z namenom blatenja agencije.

Deli s prijatelji