PRIMER TOVŠAK

Bo tožilec Furlan izgubil službo?

Objavljeno 05. junij 2013 13.37 | Posodobljeno 05. junij 2013 13.37 | Piše: STA, Mo. S.

Zvonko Fišer bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe. Če bo ta negativna, bodo sledile sankcije.

Pličanič pravi, da Furlan ni oddal popolnega poročila.

LJUBLJANA – Nadzor nad specializiranim državnim tožilstvom v primeru Hilde Tovšak je pokazal, da je bila obtožnica vložena preuranjeno ter da bi moral tožilec Harij Furlan ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja opozoriti na predolg pripor Tovšakove, je dejal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Za Furlana bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe.

Četudi je to prvenstveno naloga obrambe, bi moral tudi tožilec v trenutku, ko je spremenil zahtevek za preiskavo v primeru delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš), kar je sicer moral storiti, opozoriti, da je pripor zoper obdolženko treba odpraviti, je pojasnil Fišer. Tovšakova je bila tako v priporu še naprej, četudi so pogoji za pripor prenehali.

Strokovno tvegana odločitev

Furlan, ki je vodil postopek proti Tovšakovi, sicer pa je tudi vodja specializiranega državnega tožilstva, ob prekvalifikaciji kaznivega dejanja ni vložil obtožnega akta in predlagal podaljšanja pripora za Tovšakovo, ampak ga je vložil šele po tem, ko je sodišče Tovšakovi pripor že odpravilo. Kot pojasnjuje Fišer, se je tožilec odločil za vložitev obtožnice, čeprav preiskava še ni bila končana, ko se je zavedel, da utegne obdolženka, če pride na prostost, pobegniti. »To štejem za strokovno tvegano odločitev,« je poudaril Fišer. Tako je bila obtožnica po njegovih besedah preuranjena in tvegana, ne pa prepozna.

Bo Furlan izgubil službo?

Kot je napovedal Fišer, bo zahteval izdelavo ocene tožilske službe za tožilca. Če je ta ocena negativna, tožilec ne more napredovati, lahko pa tudi izgubi službo, je pojasnil. Prav tako pa bo Furlanu, ki opravlja tudi delo vodje specializiranega državnega tožilstva, priporočil, naj pridobi sodelavca, ki mu bo pomagal v tem primeru.

Fišer je poročilo o strokovnem nadzoru že podal tudi ministru za pravosodje Senku Pličaniču, kar je ta potrdil na twitterju.

Deli s prijatelji