NIMA SMISLA?

Bo Šušteršič res 
še branil holding?

Objavljeno 24. januar 2013 08.06 | Posodobljeno 23. januar 2013 20.40 | Piše: Jadran Vatovec

Ministri ne bodo nič več pozirali za gasilske (skupne) fotografije. Kdo bi še podpiral projekte zdajšnje vlade, se bo kmalu pokazalo.

Karl Erjavec se pomenljivo smehlja Radovanu Žerjavu: znova je prehitel Virantovo Državljansko listo. Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Vlada se je včeraj odločila, da po delovnem posvetu v sklopu obiska Notranjsko-kraške regije, ki se ga naključno nista utegnila udeležiti ministra Virantove DL Janez Šušteršič in Senko Pličanič, svoje zahajajoče impozantnosti ne bo ovekovečila z gasilsko (skupinsko) fotografijo. Do zdaj je to storila še vsakič, ko je obiskala neko regijo. Seveda, zdaj to »nima več smisla«, saj bi predstavniki nekaterih zdajšnjih vladnih strank najbrž čez čas morali s take fotografije izrezovati glave tistih članov vlade, s katerimi po novem ne želijo več sodelovati. Toda predsednik Desusa Karl Erjavec je že včeraj dopoldne dokazal, da je res spretnejši politik in večji populist od predsednika DL Gregorja Viranta. S čim? Medtem ko so predstavniki DL se ponavljali, da bodo popoldne na seji sveta stranke razpravljali o morebitnem odhodu iz koalicije, je bil Erjavec nedvoumen: oba ministra DeSUS bosta z zdajšnjih funkcij odstopila na koncu februarske seje državnega zbora, na kateri naj bi ta vlada podprla ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Ne bi več, bi pa le radi?

Ker smo v zadnjih dveh tednih velikokrat poslušali izjave veljakov tako imenovanega trojčka DL, SLS in DeSUS, kako bi radi zrušili vlado, četudi si menda želijo nadaljevati uresničevanje vseh za državo in državljane koristnih koalicijskih projektov, denimo slabe banke in Slovenskega državnega holdinga, je treba opozoriti, da tudi za preverjanje njihove iskrenosti obstaja lakmusov papir, tako rekoč pojoča travica, JAR. Preprosto: čeprav so Združenje svetov delavcev Slovenije, Skupni svet delavcev HUSE in Zveza reprezentativnih sindikatov Slovenije na ustavnem sodišču Zec vložili pobudo za oceno ustavnosti zakona o Slovenskem državnem holdingu, namerava tudi opozicijska Lukšičeva ŠD do konca januarja na ustavnem sodišču vložiti zahtevi za ustavno presojo zakonov o Slovenskem državnem holdingu in o slabi banki. ŠD naj bi zahtevala tudi zadržanje izvajanja vseh po njihovem mnenju spornih zakonskih določil obeh zakonov.

Ne, izhodišč za ti zahtevi niso pisali člani vodstva ŠD: pripravili sta jih domnevno nepolitični strokovni skupini, sestavljeni zgolj iz (po mnenju stricev ŠD iz ozadja) uglednih strokovnjakov. Ne boste verjeli, prvo je celo vodil Rajko Pirnat. Tega se vsekakor kaze spomniti, ko nam ga bo kakšen medij naslednjič ponujal kot neodvisnega komentatorja političnega dogajanja. Brez skrbi, ne bo treba prav dolgo čakati. Nekateri pravniki, ki »zal« ne sodelujejo v nobeni strankarski strokovni skupini, opozarjajo, da najbrž ŠD ne izpolnjuje niti procesne predpostavke za vložitev teh zahtev in da ju bo moralo ustavno sodišče zato zavreči.

Skratka, ko bo (to se bo zgodilo Zec danes) parlamentarna mandatno-volilna komisija obravnavala šest predlogov kandidatov poslanskih skupin za devetčlanski nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga in ko bo potem še državni zbor potrjeval vseh devet nadzornikov, bo lahko vsak sam presodil, kako DL, SLS in Desus podpirajo holding. Spremljati tudi kaže, kako bosta Virant in njegov minister Šušteršič odgovorila Pozitivni Sloveniji, ki je prvega pozvala, naj podaljša medstrankarsko usklajevanje o nadzornikih holdinga. Točno, njun odziv bo marsikaj razkril. 

Deli s prijatelji