ODLOČENO

Bo somalijska deklica v Sloveniji že prihodnji teden?

Objavljeno 05. februar 2015 22.45 | Posodobljeno 05. februar 2015 22.45 | Piše: STA, P. Pa.

Karl Erjavec pravi, da zdaj čakajo le še na ministrstvo za notranje zadeve.

Ženska ni imela pojma, da jo je mož uvrstil na seznam teroristov.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je v oddaji Epilog na Pop TV izrazil upanje, da bo 14-letna begunka iz Somalije, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri v Mariboru, v Slovenijo prišla prihodnji teden. Kot je dejal, mu je hitro odločitev notranjega ministrica zagotovila tudi ministrica.

Bo tu že naslednji teden?

Erjavec je pojasnil, da je zunanje ministrstvo že priskrbelo izjavo dekleta, da želi v Slovenijo k sestri, prav tako so priskrbeli izjavo anonimnega donatorja, da bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje.

»Že na podlagi tega bi lahko ministrstvo za notranje zadeve izdalo dovoljenje,« je dodal minister, a so glede na zapleteno zakonodajo priskrbeli še dodatne dokumente, ki vsa ta dejstva potrjujejo. Kot je dodal, gre za potrdila, da ima deklica v Etiopiji status begunke in da bo Zveza prijateljev mladine Slovenije priskrbela sredstva za dekličino zdravstveno zavarovanje.

»Zdaj čakamo le še potrdilo ministrstva za notranje zadeve in jaz računam, da bi lahko bila deklica tukaj v naslednjem tednu,« je poudaril Erjavec in dodal, da mu je hitro odločitev zagotovila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Živi pri tujcih

Najstnica je v Etiopijo pribežala iz Somalije. V vojni so ji ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Dekle je zdaj pri tujcih, ki so jo vzeli za deklo. Ker je brez zaščite, je izpostavljena nevarnostim in zlorabam. Njena edina preostala družina je odrasla sestra, ki že več kot štiri leta kakor begunka živi v Mariboru.

Ta je poleti 2013 na slovensko notranje ministrstvo tudi vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga ni dobila.

Težava je v slovenskem zakonu o mednarodni zaščiti, ki beguncem ne dovoljuje združitve z brati ali s sestrami, temveč omogoča le združitev otrok in staršev. Pot za prihod somalijske begunke k sestri v Slovenijo je januarja odprlo ustavno sodišče, ki je razsodilo, da je bil člen 16 b zakona o mednarodni zaščiti neskladen z ustavo, in zadevo vrnilo notranjemu ministrstvu v novo odločanje.

Deli s prijatelji