ŠTETJE

Bo SLS ne le osramočen, ampak tudi obglavljen?

Objavljeno 21. julij 2014 09.41 | Posodobljeno 21. julij 2014 09.41 | Piše: STA, T. L.

DVK bo začel šteti glasove iz tujine, v stranki SLS pa bodo razpravljali o katastrofalnem volilnem rezultatu in Bogovičevem odstopu.

LJUBLJANA – Državna volilna komisija (DVK) bo danes štela glasove predčasnih volitev v DZ, prispele po pošti iz tujine. Tako bo kmalu tudi dokončno jasno, ali se je v DZ uspelo prebiti SLS, v kateri bodo danes analizirali izide volitev.

Kaj z Bogovičem?

Pred stranko SLS je pester dan: ob 15.30 bo izredna seja izvršilnega odbora stranke, ob 18. pa izredna seja glavnega odbora stranke, na kateri bodo člani obravnavali rezultate državnozborskih volitev in potek volilne kampanje za lokalne volitve. Ugotavljali bodo, kaj je šlo narobe. Predsednik stranke Franc Bogovič je sicer že takoj napovedal odstop z mesta predsednika, kaj pa se bo dejansko zgodilo v stranki, bo znano danes. Prihodnost Bogoviča je, kot je znano, sicer svetlejša od prihodnosti stranke, ki jo je vodil, saj mu je namreč uspelo na evropskih volitvah in je evropski poslanec. 

Kot kandidata za novega liderja SLS se sicer omenjata podpredsednik stranke Janez Tomšič in podpredsednica SLS Olga Franca, piše spletni portal Požareport.

Sestal se bo tudi svet DL, ki je ostala daleč pod pragom DZ.

Poslali 71.000 kompletov gradiv, glasovalo je 4000 volivcev

DVK je v tujino poslal 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa je glasovalo 4087 volivcev, ki so začasno v tujini.

Glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, ter glasovi, oddani na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, niso spremenili razmerij med strankami, ki so se uvrstile v DZ. Teoretično lahko glasovi iz tujine, ki jih bo DVK štel danes, sicer še spremenijo izid in v DZ pripeljejo tudi SLS. Ta je tik pod štiriodstotnim pragom, a mnogi ocenjujejo, da glede na glasove iz tujine iz preteklih volitev za stranko z dolgo tradicijo ni več upanja. Lahko pa bi se še zamenjala nekatera imena izvoljenih na listah posameznih strank.

Do objave neuradnih dokončnih rezultatov tudi ni pričakovati posebnih srečanj za sestavo nove koalicije. Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je pred nekaj dnevi po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal, da želi z uradnimi pogovori za sestavo koalicije počakati do objave glasov iz tujine, ko bo torej dokončno jasna tudi usoda SLS.

Rezultate volitev bosta danes analizirala izvršilni odbor in glavni odbor omenjene stranke. Glavni odbor bo nadaljeval tudi postopke evidentiranja kandidatov in druga volilna opravila za prihajajoče jesenske lokalne volitve.

Deli s prijatelji