KOALICIJA

Bo šel Virant z Janšo ali z Jankovićem?

Objavljeno 09. januar 2012 08.55 | Posodobljeno 09. januar 2012 08.55 | Piše: P. J.

Danes se bodo v Virantovi stranki odločili, s kom bodo šli v vlado.

Gregor Virant, Zoran Janković in Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Pred sejo državnega zbora (DZ), na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju Zorana Jankovića za mandatarja za sestavo nove vlade, bodo danes predvidoma jasnejši obrisi prihodnje vladne koalicije. Lista Virant se bo namreč dokončno odločila, ali vstopi v koalicijo z levosredinskimi ali desnosredinskimi strankami, v Desuspa bodo to storili v torek.

Jo bodo podprli 

Vodje pogajalskih skupin Pozitivne Slovenije, SD, Liste Virant in DeSUS so sicer v soboto parafirali besedilo osnutka koalicijske pogodbe, ki ga je pripravila Pozitivna Slovenija. Kljub temu nekatera vprašanja ostajajo odprta, tako da je podpora besedilu odvisna od organov posameznih strank.

Hkrati so konec tedna potekali pogovori med desnosredinskimi strankami. O osnutku koalicijske pogodbe, ki jo je strankam posredoval predsednik SDS Janez Janša, so se usklajevali Janša, predsednik SLS Radovan Žerjav, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik Liste Virant Gregor Virant. Usklajevanj pa se ni udeležil predsednik Desusa Karl Erjavec.

Vse je odvisno od Viranta

Ali bo Slovenija dobila levosredinsko vlado, ki jo bo vodil Zoran Janković, ali desnosredinsko vlado na čelu z Janezom Janšo, je odvisno predvsem od strank Lista Virant in Desus. Kot je pojasnil Virant, se v stranki odločajo med dvema »načeloma enakovrednima opcijama«, končno odločitev pa bodo sprejeli na današnji seji sveta stranke.

Tudi v Desusu bodo o koalicijskem povezovanju odločali pred sejo DZ, na kateri bodo poslanci glasovali o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću. V morebitni Jankovićevi koalicijski partnerici SD pa o vstopu koalicijo pred sejo DZ predvidoma še ne bodo odločali, saj nameravajo Jankovića podpreti v vsakem primeru ne glede na to, ali bodo v njegovi vladi ali ne.

Sejo DZ, na katerem bodo odločali o mandatarju, bo sicer danes sklical kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Seja bo predvidoma v sredo ob 12. uri.

Deli s prijatelji