KOMISARKA

Bo res Bratuškova 
pomagala Bulčevi?

Objavljeno 16. oktober 2014 10.18 | Posodobljeno 16. oktober 2014 10.18 | Piše: Jadran Vatovec

Juncker je bil navdušen nad Bulčevo, v vesolje pa ji vendarle ne pusti.

Violeta Bulc.

LJUBLJANA, BRUSELJ – Predsednik Evropske komisije dr. Jean-Claude Juncker se je po (prvem) bližnjem srečanju s članico vodstva »liberalne« Stranke Mira Cerarja mag. Violeto Bulc, ki jo je vlada premierja dr. Mira Cerarja mlajšega izbrala za nadomestno kandidatko za evropsko komisarko šele potem, ko je dokončno postalo jasno, da mag. Alenka Bratušek po mnenju velike večine evropskih poslancev žal ni sposobna opravljati funkcije podpredsednice Evropske komisije, komisarke za energetiko in prve dame Energetske unije, na mah odločil, da je tudi druga slovenska kandidatka za komisarko, kaj pa drugega, enako odlična, dobro pripravljena in izjemno sposobna hitrega učenja kot Bratuškova. Bulčeva je zgolj dodala, da je bil pogovor prijateljski, konstruktiven in sproščen, da je bila energija pozitivna oziroma zelo dobra ter da si zelo želi imeti lidersko (voditeljsko) vlogo v Evropski komisiji. Evropskim poslancem (matičnemu odboru Evropskega parlamenta) se bo, kot vse kaže, predstavila v ponedeljek zvečer. Nas čaka še en razvedrilen neposredni televizijski prenos? Bomo videli. Včeraj so se namreč iz vladnih krogov razširile skoraj neverjetne govorice, da se namerava Bulčeva posvetovati celo z Bratuškovo, katero strategijo odgovarjanja na vprašanja bi bilo najbolje uporabiti na zaslišanju.


Dobri samo za zapolnitev lukenj

Ko se je novi predsednik Evropske komisije z vladami članic EU začel dogovarjati o kandidatih za svojo komisarsko ekipo, je moral paziti na to, da bo njena sestava uravnotežena. V njej mora biti poleg moških nujno tudi zadostno število žensk, morajo biti komisarke in komisarji iz vseh držav EU ter morajo biti pravično zastopane velike politične skupine (predvsem EPP-ED, Socialisti, no, pa tudi še ALDE). V praksi je to žal pomenilo, da je dr. Jean-Claude Juncker predvsem od manjših držav članic zahteval, naj dosledno in ponižno izpolnijo njegova pričakovanja in nujno predlagajo kandidatko namesto kandidata, ki naj se po potrebi tudi še pretvarja, da je, na primer, liberalka. Tudi če to ni! Manjše države so, skratka, morale zapolniti predvsem luknje v Junckerjevi ekipi, in to storiti tako, kot si je »cesar« zamislil. Nikogar v Bruslju ni zanimalo, da bi lahko članice EU ponudile boljše kandidatke in kandidate za evropske komisarke in komisarje od predlaganih. To, da bi bila sestava Evropske komisije čim boljša, očitno ni prioriteta evropskih političnih elit in lobijev.

Zakaj pa brez vesolja?

Juncker se je, skratka, odločil za Bulčevo, a je bil primoran pri tem tudi nekoliko »premešati karte« (nekaterim bodočim članom svoje ekipe odvzeti, drugim pa dodeliti posamezna komisarska pooblastila). Dovčerajšnji odlični slovaški kandidat za komisarja za transport in vesolje Maroš Šefčovič bo tako lahko zasedel še pomembnejši fotelj komisarja za energetiko in podpredsednika, Slovenija ne more več računati na podpredsedniško mesto v Evropski komisiji, Bulčeva pa naj bi resda vodila transportni resor, vendar jo je Juncker že na startu – kako, zakaj, kljub vsej opaženi odličnosti? – neusmiljeno prikrajšal za komisarjenje z vesoljem. Razlog? Neuradno je slišati, da ne glede na vse le nima dovolj zahtevanega znanja in političnih izkušenj. Jasno, povsem pričakovano so potem včeraj tudi članice in člani Cerarjeve vlade soglasno potrdili novi Junckerjev seznam kandidatk in kandidatov za nove evropske komisarke in komisarje. Še nekaj je bržda treba omeniti: evropski poslanci so pred dnevi pisali Junckerju in ga prosili, naj nikar ne izbere nobene druge kandidatke ali kandidata za komisarja za transport, ker ni mogoče najti niti približno tako kakovostnega kandidata, kakršen je Šefčovič. Toda njihove prošnje ni več ne mogel ne smel upoštevati.

Deli s prijatelji