POBUDA

Bo Radio Študent utihnil?

Objavljeno 02. oktober 2013 10.02 | Posodobljeno 02. oktober 2013 10.03 | Piše: M. U.

Peticija za ohranitev najstarejše študentske radijske postaje v Evropi.

Foto: printscreen

LJUBLJANA – Najstarejša študentska in neodvisna nekomercialna radijska postaja v Evropi – Radio Študent (RŠ) – je v resnih težavah. Tako resnih, da so se na javnost obrnili s peticijo Za ohranitev, obstoj in razvoj neodvisnega Radia Študent. Radio, ki je v koncu 80. let igral eno glavnih medijskih vlog pri osamosvojitvi Slovenije in je med drugim neposredno spremljal znameniti protest na Roški, se v zadnjem času ukvarja predvsem s strahom, da bo ostal brez osnovnih sredstev za izvajanje programa.

Pod resnim vprašajem

In vzroki za take razmere? Upad prihodkov iz študentskega dela in zato zmanjšanje osnovnih sredstev ustanovitelja RŠ Študentske organizacije Univerze v Ljubljani kot tudi prelaganje odgovornosti, ignoranca ali neodzivnost drugih pristojnih in zainteresiranih institucij.

Radio Študent naj se sliši po vsej Sloveniji

Od študentske organizacije tako podpisniki peticije zahtevajo prerazporejanje financ ter ustvarjanje kratkoročnih in dolgoročnih mehanizmov za nadaljnje nemoteno delovanje radia. Obračajo se tudi na agencije za pošto in elektronske komunikacije, ki naj RŠ dodeli frekvence za razširitev slišnosti po celotnem ozemlju oziroma v vseh univerzitetnih središčih.

image

 

Še pomnite, tovariši?

Radio Študent je bil od nekdaj »valilnica kadrov«, kjer so svojo medijsko kariero začeli mnogi zdaj uveljavljeni ustvarjalci – legendarni glasbeni urednik Igor Vidmar, voditelj in igralec Jonas Žnidaršič, novinar Dela Ali Žerdin, znanstvenik Mišo Alkalaj, napovedovalec Ivo Lotrič, gospodarstvenik Samo Hribar Milič, pevka Anja Rupel, če omenimo le nekatere. 

Deli s prijatelji