TEŽAVE

Bo Primorje reševalo sumljivo podjetje?

Objavljeno 05. maj 2012 11.45 | Posodobljeno 05. maj 2012 11.45 | Piše: P. J., STA

Na spletu ni mogoče najti konkretne reference ameriškega podjetja Icon Capital Group.

Vodstvo obljublja, stavke očitno ne bo

LJUBLJANA – Po novici, da bo ameriška družba Icon Capital Group v sodelovanju z italijanskim gradbenim podjetjem Patera dokapitalizirala ajdovsko Primorje, Dnevnik danes poroča, da je Icon Capital Group očitno prazna družba z izmišljenimi podružnicami. Delo pa piše, da je Patera v lasti Ranka Mimovića, ki je v predkazenskem postopku.

Zanjo niso slišali

Ameriška družba Icon Capital Group s sedežem v Atlanti je očitno le prazna družba z zgolj navidezno mrežo predstavništev v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Mehiki, poroča Dnevnik. Ob tem dodaja, da na svetovnem spletu o butični investicijski družbi, ki naj bi bila specializirana za svetovanje in investiranje v majhna in srednje velika podjetja, ni mogoče dobiti nobene konkretne reference. Zanjo namreč niso slišali niti v poslovnih stolpnicah, kjer naj bi poslovala.

»Icon Capital Group ni naš podnajemnik, niti ne posluje v teh prostorih. Za to družbo nikoli še nismo slišali,« so za Dnevnik povedali v nepremičninski družbi Regus. Ta namreč oddaja prostore v 21. nadstropju poslovne stolpnice na aveniji Madison v New Yorku, se pravi prostore, kjer naj bi bilo tudi predstavništvo Icon Capital Group.

Uradna telefonska številka newyorškega predstavništva Icon Capital Group ne obstaja, podobno kot ne telefonske številke predstavništev v San Franciscu, Miamiju, Los Angelesu, Houstonu, Denverju in Chicagu. Tudi za evropski predstavništvi v Veliki Britaniji in Franciji obstaja resen dvom, da obstajata, saj si med drugim delita isto nedelujočo telefonsko številko s klicno kodo ZDA, navaja časnik.

Po podatkih iz sodnega registra zvezne države Georgia je Icon Capital Group in družbo Icon Group Worldwide (ta naj bi pri prevzemih svoje sestrske družbe dejansko prispevala kapital) pred slabimi tremi leti v Atlanti ustanovila lokalna odvetniška družba Kresses Benda. Kot izvršni direktor obeh družb je na ustanovni listini naveden Julijan Frost, ki na spletni strani Icon Capital sploh ni omenjen, še piše Dnevnik.

Zapleti

Icon Capital Group se je sicer v Sloveniji pred nedavnim omenjal tudi kot vlagatelj v trgovsko-športni center Stožice. V zvezi z italijansko Patero mediji medtem omenjajo njenega lastnika Ranka Mimovića, ki je bil tudi lastnik slovenske Patere, izbrisane leta 2010. To je vodil Darko Valenčič, sedanji član upravnega odbora Primorja. Valenčič bo najverjetneje nasledil predsednico uprave Primorja Marjano Novak, so v petek poročale Finance.

Časnik Delo danes piše, da se Patera zanima za vstop v Cestno podjetje Ljubljana (CPL) in da se je Mimović za nakup 59-odstotnega deleža družbe CPL Naložbe, prek katere nekdanji vodilni v CPL obvladujejo ljubljanskega gradbinca, dogovoril s štirimi lastniki.

Patera naj bi po informacijah Dela za CPL Naložbe odštela 25 milijonov evrov, a je denar zadržal urad za pranje denarja. Poleg tega predkazenski postopek proti Mimoviću vodi tudi policija. Čeprav je urad kupnino zadržal, se je Patera že vpisala v lastništvo CPL Naložb, Mimović pa je je prejšnji teden postal nadzornik CPL družbe pooblaščenke, lastnice cestnega podjetja.

Da bo Primorje s 30 milijoni evrov dokapitaliziral Icon Capital Group v sodelovanju s Patero, je v petek povedal direktor družbe Primorje Holding Štefan Činč.

Deli s prijatelji