PREGLED

Bo plagiatorska ministrica ostala brez magistrskega naziva?

Objavljeno 03. april 2015 13.16 | Posodobljeno 03. april 2015 13.16 | Piše: STA, P. Pa.

Komisija bo preučila njeno delo in poročala senatu, ki bo odločil, kaj se bo zgodilo z njenim znanstvenim nazivom.

Klavdija Markež.

LJUBLJANA – Senat Fakultete za državne in evropske študije je po predlogu dekana uvedel postopek, v katerem bo ugotavljal, ali so izpolnjeni pogoji za odvzem znanstvenega naziva Klavdiji Markež. Tričlanska komisija bo magistrsko delo Markeževe vsebinsko preučila v 30 dneh in o svojih ugotovitvah poročala senatu, je povedal dekan fakultete Matej Avbelj.

Komisijo je imenoval senat, ki bo na osnovi njenega poročila nato izdal ustrezen sklep. Z delom bo začela prihodnji teden, poleg dekana pa jo sestavljata še docent Gorazd Justinek in profesor Jernej Rovšek.

Protiplagiatorski program odkril ujemanje

Avbelj je predlog podal po tem, ko ga je vodja knjižnice fakultete v torek seznanila z ugotovitvami pregleda magistrske naloge Markeževe s protiplagiatorskim programom, ki je ugotovil 37-odstotno ujemanje z drugim delom. Pri ujemanju, ki ga je ugotovil protiplagiatorski program, gre sicer za matematično prekrivanje, je pred dnevi v pogovoru opozoril Avbelj. Tako bo komisija morala zdaj še »na roke« pregledati, v katerih delih se naloga ujema. »Citirati je treba vse tisto, kar ni splošno znano dejstvo in kar niso izvirne misli. Mehanično se tega ne da oceniti,« je dodal.

Da je magistrska naloga bivše ministrice za izobraževanje plagiat, je prva poročala Demokracija. Markeževa naj bi prepisovala iz diplomskega dela nekdanjega študenta ekonomske fakultete, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri. Markeževa je zaradi očitkov predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila svoj odstop, ta pa ga je sprejel. Svojo magistrsko nalogo je ob tem v pregled matični fakulteti posredovala na lastno pobudo.

 

Deli s prijatelji