PONOVNO GLASOVANJE

Bo Pirc Musarjeva dobila košarico?

Objavljeno 14. maj 2014 20.20 | Posodobljeno 14. maj 2014 20.21 | Piše: STA, Ma. F.

Programski svet RTV Slovenija se je odločil za obnovo postopka imenovanja generalne direktorice zavoda Nataše Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA – Programski svet RTV Slovenija se je odločil za obnovo postopka imenovanja generalne direktorice zavoda Nataše Pirc Musar v delu, ki se nanaša na glasovanje o kandidatih. Vnovično glasovanje bodo izvedli po prejemu obvestila državnega zbora (DZ), ko naj bi bilo jasno, ali dva programska svetnika izpolnjujeta pogoje za to funkcijo.

V. d. predsednika programskega sveta RTVS Mitja Štular je današnjo izredno sejo sklical na pobudo petih svetnikov, ki opozarjajo, da je bil svetnik Matjaž Sterže leta 2010 na seznamu članov sveta stranke Zares in tako ne izpolnjuje pogojev za člana programskega sveta.

Najpozneje do 24. maja

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) bo o tem, ali Sterže izpolnjuje pogoje za svetnika razpravljala v četrtek, prav tako pa naj bi preverili, ali pogoje za člana programskega sveta izpolnjuje še en svetnik, in sicer Miha Klun, ki je član SDS.

Programski svet RTVS je o novi generalni direktorici, ki naj bi mandat nastopila 26. maja, odločal 7. aprila, danes pa je zadnji dan, ko so svetniki lahko odločili o obnovi postopka. Strinjali so se, da ne obnovijo celotnega postopka imenovanja, temveč samo v delu, ki se nanaša na glasovanje o kandidatih. Kot so sklenili, bodo glasovanje izvedli po prejemu obvestila DZ, vendar najpozneje do 24. maja. Prav tako bodo na podlagi odločitve DZ preverili tudi izide vseh dosedanjih glasovanj programskega sveta.

Za omenjeni sklep je od 25 navzočih glasovalo 18 svetnikov, pet jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

Pred glasovanje precej lobistov

Kot je dejal Sterže, nastalega zapleta ni želel povzročiti zavestno, je pa po njegovem mnenju nujno, da se ta reši s pravilnimi pravnimi postopki. Ko je kandidiral za programskega svetnika, je bil, kot pravi, že precej let zunaj stranke.

Pri njegovem glasovanju za novo generalno direktorico pa ni šlo za »noben vdor politike, kot se očita«, je zatrdil Sterže. Kot pojasnjuje, je bilo pred glasovanjem precej lobistov, nagovarjal ga je tudi kakšen kandidat, vendar je vsem odgovoril, da bo »glasoval za tistega, ki ne bo ponudil nič«. S Pirc Musarjevo se, kot pravi, ni nikoli slišal niti rokoval, najbližje pa da mu je bila na predstavitvi na programskem svetu.

Deli s prijatelji