ČE BO PREDSEDNIK

Bo Pahor zapustil SD?

Objavljeno 14. junij 2012 21.39 | Posodobljeno 14. junij 2012 21.39 | Piše: A. L., STA

Pahor evidentiran kot kandidat SD za predsednika republike.

LJUBLJANA – Predsedstvo SD je na današnji seji odprlo postopek evidentiranja strankinih kandidatov za predsednika republike, pri tem pa kot kandidata evidentiralo nekdanjega strankinega predsednika Boruta Pahorja. »S tem je dalo zelo jasno sporočilo, da predsedstvo kandidira najmočnejšega kandidata, ki ga imamo v stranki,« je za medije povedal Janko Veber. Po besedah vodje strankine poslanske skupine Vebra to sicer še ne pomeni, da je Pahor tudi že uradni strankin kandidat za volitve predsednika republike, saj mora predsedstvo o tem še odločiti s tajnim glasovanjem, kar naj bi se predvidoma zgodilo 5. julija. Teoretično je sicer še mogoče, da predsedstvo Pahorja na glasovanju zavrne in podpre drugega kandidata.

Pahor volivcem: Spoštujmo različnost 

Pahor je med sejo za novinarje povedal, da bi mu pomenilo zelo veliko, če bi ga stranka kandidirala kot svojega kandidata za predsedniške volitve. V volilni kampanji pa bo njegovo sporočilo volivcem: »Spoštujmo različnost med nami, hkrati pa utrjujmo tisto, kar je skupno.« Pahor verjame, da Slovenija potrebuje predsednika, ki bi »zavzeto povezal vse tisto, kar mora držati skupaj, da bomo kot skupnost izplavali iz krize«. Meni tudi, da ga ljudje poznajo že dovolj dolgo časa, da vedo, da je vedno dajal interes države pred interese stranke.

V volilni kampanji bo poskušal povedati, kaj je za Slovenijo dobro, bistveno vlogo v kampanji pa bodo po njegovi oceni igrale družbene in politične okoliščine.

SD proti prodaji NLB

Predsedstvo SD se je po besedah predsednika SD Igorja Lukšiča danes še dogovorilo, da bo konferenca stranke, ki je najvišji strankin organ med dvema kongresoma, najverjetneje 12. julija, na njej pa bodo ocenili politični položaj v državi in začeli programsko razpravo. Na seji so sprejeli tudi stališče do gospodarske krize in dokapitalizacije NLB. V njem med drugim nasprotujejo prodaji NLB, saj so, kot ugotavljajo, slovenske banke »hrbtenica za razvoj gospodarstva«. Zavzemajo se za za njeno »redno dokapitalizacijo«.

Lukšič je povedal še, da je danes glasoval za Pahorjevo evidentiranje kot kandidata za strankinega kandidata za predsednika republike. Glede dileme, ali bi moral Pahor v primeru izvolitve za predsednika republike izstopiti iz stranke, pa pravi, da bi bilo prav, da v primeru izvolitve o tem razmisli.

Deli s prijatelji