HOSPIC

Bo Pahor popravil napako Gantarja?

Objavljeno 29. julij 2013 20.29 | Posodobljeno 29. julij 2013 20.30 | Piše: STA, D. P.

Ministrstvo za zdravje jih je nato ponovno usmerilo k pogovorom in sklenitvi sporazuma s sežansko bolnišnico, ki naj bi v vmesnem obdobju omogočila izrabo teh sredstev.

Minister Gantar je prepričan, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dražje za največ tri evre.

LJUBLJANA – Slovensko društvo Hospic se je z odprtim pismom obrnilo na pristojne institucije, da bi statusno uredilo položaj in s tem tudi financiranje hiše hospica. Med drugim pričakujejo podelitev koncesije za svoje delovanje ter ponovno oceno neustreznega kadrovskega normativa in s tem ureditev financiranja tako, da lahko hospic preživi. Kot so zapisali, se je hospic vsa ta leta trudil statusno urediti svoj položaj in s tem tudi svoje financiranje.

Brez pol milijona?

V aneksu k splošnemu dogovoru za leto 2010 so bila za reševanje programa Hiše hospica določena sredstva v znesku dobrih 519.000 evrov, ki bi jih ta prejela šele po tem, ko bi bil sklenjen sporazum o sodelovanju s sežansko bolnišnico. Zaradi popolnoma nezdružljivih pristopov in razhajajočih pogledov na vsebino programa pa do sklenitve dogovora s sežansko bolnišnico ni prišlo. Zaradi neizpolnjenega pogoja tako niso dobili obljubljenih sredstev, navajajo v pismu.

Hospicu je lani grozilo zaprtje, ki je bilo posledica pomanjkanja sredstev za njegovo delovanje. Kljub temu je zaradi finančne pomoči številnih donatorjev lahko nadaljeval svoje delo.

Ministrstvo za zdravje ga je nato ponovno usmerilo k pogovorom in sklenitvi sporazuma s sežansko bolnišnico, ki naj bi v vmesnem obdobju omogočila izrabo teh sredstev. Za to sežanska bolnišnica, kot navajajo v pismu, ni bila zainteresirana, saj je ves ta čas že uporabljala ta sredstva in bi sporazum pomenil njihovo odtegnitev.

Pahor obljubil pomoč

V splošnem dogovoru za leto 2013 pa je hiša hospica opredeljena kot dom za starejše občane, kar pa doslej edini hospic s svojo celostno oskrbo po navedbah društva ni. Dogovor prav tako predvideva 60 odstotkov manj sredstev od prvotno obljubljenih, ki bi jih hiša prejela prek sežanske bolnišnice, kar po mnenju te še zdaleč ne omogoča izvedbe in preživetja programa paliativne oskrbe. Zato, kot poudarjajo v pismu, od odgovornih institucij pričakujejo dopolnitev državnega programa paliativne oskrbe pri navedbi izvajalcev take oskrbe s hišo hospica kot obliko specialistične paliativne oskrbe, podelitev koncesije in s tem statusno ureditev hospica. Poleg tega pa pričakujejo tudi ponovno oceno neustreznega kadrovskega normativa in ureditev financiranja tako, da hospic lahko preživi.

Želijo tudi, da bi hiša hospica imela možnost oblikovanja hiše kot izobraževalnega in razvojnega centra za paliativno oskrbo, kjer se bodo usposabljali kadri bodočih paliativnih timov in oddelkov, ki se ustanavljajo, so pismo sklenili v društvu.

Pomoč pri rešitvi problema financiranja je sicer prejšnji teden po obisku hospica obljubil tudi predsednik republike Borut Pahor. Hiša namreč še vedno ni pridobila koncesije, s katero bi prejela sredstva za zdravstveno dejavnost, prav tako še vedno ni zaživela začasna rešitev, ki jo je obljubil minister Tomaž Gantar.

Deli s prijatelji