ODLOČITEV

Bo Pahor legaliziral krajo malih upnikov?

Objavljeno 11. januar 2012 18.33 | Posodobljeno 11. januar 2012 18.33 | Piše: S. U./STA

OZS nasprotuje načrtovanim spremembam insolvenčnega zakona.

Borut Pahor ni več v bolnišnici.

LJUBLJANA – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) poziva premierja Boruta Pahorja, naj vlada v četrtek ne sprejme predloga novele insolvenčnega zakona, s katero namerava omiliti pogoje za začetek postopka prisilne poravnave. To bi pomenilo neposredno »legalizacijo kraje« malim upnikom, opozarja OZS.

Nujni nemudni ukrepi

Da bo vlada predlog omenjenega zakona skupaj s še nekaterimi drugimi v četrtek poslala v obravnavo v državni zbor (DZ), je Pahor napovedal v ponedeljek po prihodu iz bolnišnice. Čeprav vlada opravlja le tekoče posle, pa mednarodne in domače finančne ter gospodarske okoliščine od nje zahtevajo, da nemudoma primerno ukrepa, je tedaj pojasnil. DZ bi sicer moral predlog novele insolvenčnega zakona obravnavati že na lanski oktobrski seji, zadnji pred razpustitvijo zaradi decembrskih predčasnih volitev, a se kolegij predsednika DZ ni strinjal z obravnavo po nujnem postopku.

Medtem ko veljavni zakon določa, da mora dolžnik upnikom s predlogom prisilne poravnave ponuditi najmanj 50-odstotno poplačilo terjatev v roku štirih let, pa naj bi se v skladu s predlaganimi spremembami zahtevani delež poplačila terjatev znižal na 30 odstotkov oziroma na 40 odstotkov v primeru podaljšanja obdobja poplačila na osem let.

Mali podjetniki in obrtniki še v slabšem položaju

A kot opozarjajo v OZS, nikakor ne morejo pristati na še nadaljnje poslabševanje položaja malih in mikro podjetnikov ter obrtnikov, ki so ravno v postopkih prisilne poravnave povsem diskriminirani. Kakršno koli nadaljnje spreminjanje insolvenčne zakonodaje bi moralo izhajati iz temeljnega načela, da se zaščitijo interesi upnikov, ne pa da je prisilna poravnava namenjena le zaščiti interesov ter ohranitvi dolžnika, so prepričani.

Na pojasnila vlade, da se bo s predlaganimi rešitvami omogočilo realne možnosti preživetja tistih podjetij oziroma njihovih delov, ki imajo zdravo ekonomsko podlago, pa v OZS odgovarjajo, da se bo s tem spravilo v velike likvidnostne težave in celo insolventen položaj njihove upnike, do zdaj zdrava mala in mikro podjetja in obrtnike.
 

Deli s prijatelji