PREOBRAT

Bo padel davek na nepremičnine? Erjavec predloga ne podpira

Objavljeno 17. oktober 2013 23.52 | Posodobljeno 17. oktober 2013 23.56 | Piše: STA, S. U.

O podpori zakonu bo sicer odločal izvršni odbor stranke Desus.

»Jaz danes nisem sedel na vladi,« je dejal prvak Desusa.

LJUBLJANA – Predsednik koalicijske stranke Desus in zunanji minister Karl Erjavec trenutnega predloga zakona o davku na nepremičnine ne podpira. O podpori zakonu bo sicer odločal izvršni odbor stranke.

Erjavec je danes v oddaji Tarča na TV Slovenija dejal, da nove rešitve v predlogu davka – med drugimi, da bodo zavezanci, ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek, za stanovanjske nepremičnine plačevali polovični davek in možnost davčnega posojila – niso dovolj za podporo predlogu zakona.

Nižji davek bi namreč veljal le za 46.000 upokojencev, obstaja pa še velika skupina, 250.000 upokojencev, ki prejemajo do 450 evrov pokojnine in davka ne bi zmogli, je dodal Erjavec. Ti namreč večinoma imajo stanovanja, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ali hiše, ki so si jih zgradili.

Finančno ministrstvo ne bo imelo nobene težave pri iskanju denarja

Na vprašanje, kaj bi nepodpora zakonu pomenila za proračun, je Erjavec dejal, da gre v predlogu proračuna za ocenjene prihodke in se ne ve, kakšni bodo dejanski prihodki. Kot je dejal, finančno ministrstvo ne bo imelo nobene težave pri iskanju denarja, ko bodo znane ugotovitve stresnih testov za banke. Meni, da bi se dalo proračun zapreti tudi na druge načine.

Erjavec trdi, da predloga zakona v primeru, da bo besedilo tako, kot je zdaj, ne bodo podprli. Sicer pa je to odločitev organov stranke. »Sklicali bomo izvršni odbor stranke in sprejeli odločitev,« je dejal Erjavec.

Predsednik Desusa je prejšnji teden dejal, da bodo predlog zakona podprli, če bo usklajen z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Zaščitili skupino upokojencev, ki je najbolj prizadeta

Podpredsednik Zdusa Anton Donko je v Tarči povedal, da je upravni odbor zveze predlog zakona podprl, ker jim je uspelo zaščititi skupino upokojencev, ki je najbolj prizadeta. A je opozoril, da gre pri tem le za osem odstotkov vseh upokojencev.

Glede možnosti davčnega posojila je Donko dejal, da so starejši nezaupljivi do posojil in se vprašujejo, kako bi njihovi nasledniki dolg poplačali. Zdus skrbi tudi možnost, da bi občine lahko stopnjo davka zvišale za polovico.
 

Deli s prijatelji