PRODAJA

Bo občina Postojna
 ostala brez jame?

Objavljeno 30. november 2012 09.10 | Posodobljeno 30. november 2012 09.10 | Piše: Aleksander Brudar

Zaradi negativnega mnenja računskega sodišča se bo občina najbrž odrekla Postojnski jami. »Sprožili bomo vse aktivnosti, da preprečimo prodajo,« opozarja Društvo 23. april.

Boris Tinta, predsednik Društva 23. april, pravi, da bodo storili vse, da prodajo preprečijo. Foto: Marko Feist

POSTOJNA – Postojnska jama, ki velja za enega izmed največjih slovenskih naravnih biserov in jo obišče več kot pol milijona turistov na leto, se je očitno spet znašla na tapeti tamkajšnjih politikov. Pred dvema letoma, ko je občina skupaj z družbo Batagel & Co sklenila javno-zasebno partnerstvo v okviru družbe Postojnska jama (25,1-odstotni lastnik je občinska družba Postojna turizem), ki upravlja to naravno kraško lepotico, se je zdelo, da bo zgodba o tej jami končno končana.

A ni trajalo dolgo. Vse do oktobra letos, ko je računsko sodišče izdalo revizijsko poročilo o pravilnosti poslovanja postojnske občine v letu 2010. Ugotovili so, da način, kako je občina izvedla nakup delnic družbe Turizem Kras (danes Postojnska jama), ki je bil takrat v lasti Istrabenza Turizma in ki je imetnik koncesije za rabo naravnih vrednot postojnskega jamskega sistema, ni bil pravilen. Občina je namreč, kot je ugotovilo računsko sodišče, kot občinski interes utemeljila nakup delnic Turizma Kras, in da bi ga zaščitila, je ustanovila družbo Postojnska jama, registrirano za opravljanje dejavnosti, ki se izvajajo na prostem trgu, da bi lahko kupila delnice v družbi Turizem Kras.

»Ustanovitev družbe, ki je registrirana za opravljanje dejavnosti na trgu, ni pa nosilka koncesije za rabo naravnih vrednot v občini, presega občinski interes,« so povedali na računskem sodišču in dodali, da tudi dejstvo, da je bilo treba ob oddaji zavezujoče ponudbe plačati varščino, občine ne odvezuje spoštovanja predpisov. Podali so tudi oceno, da je občina ustanovila družbo Postojnska jama predvsem zato, da bi dolg, ki se nanaša na nakup delnic družbe Turizem Kras, prenesla na pravno osebo, katere zadolžitev se ne šteje v dovoljeni obseg zadolžitve občine po zakonu o financiranju občin. »Občina bi se v letu 2010 sicer lahko zadolžila za enak znesek, kot ga je najela družba Postojnska jama, vendar pa bi se s tem približala zakonsko določeni meji, kar bi pomembno vplivalo na možnosti zadolževanja v naslednjih letih,« so še povedali na sodišču.

Prodaja kot manever

V občini so se takoj po objavi negativnega mnenja računskega sodišča odločili za odpravo nepravilnosti in kot eno od možnosti navedli prodajo družbe Postojna Turizem, ki je v stoodstotni lasti občine. »Ker se to dogaja ravno v času sprejemanja proračuna, mora predvideti tak manever tudi znotraj tega. O načinu ureditve zadeve bo občinski svet odločal na redni seji 11. 12. 2012, do takrat pa so vsakršne izjave brezpredmetne,« so povedali na postojnski občini. A na računskem sodišču pravijo, da prodaja deleža ni edini način za odpravo nepravilnosti in da sodišče v revizijskem poročilu tega ni zahtevalo. Ena od možnosti je vzpostavitev neposrednega lastništva občine v Postojnski jami s prenehanjem občinskega podjetja Postojna turizem in prenosom njenega premoženja, pravic in obveznosti na občino. Občina bi tako po mnenju računskega sodišča postala neposredna lastnica naložbe v družbi Postojnska jama in izpolnila pogoj po zaščiti občinskega interesa iz 73. člena zakona o javnih financah.

Hočejo referendum

Prodaji občinskega deleža v družbi Postojnska jama medtem ostro nasprotujejo v Društvu 23. april, ki ga vodi Boris Tinta. Kot je povedal, je po mnenju Postojnčanov edini način, da se lahko ohranja javni interes, ta, da se ohrani lastništvo nad Postojnsko jamo. »Če gre to v prodajo, nam je jasno, da razen od koncesije od te jame ne bomo imeli veliko,« opozarja Tinta in dodaja, da se je Postojna razvila predvsem s pomočjo denarja, ki ga je prinašala omenjena jama, in da so imeli od tega veliko koristi tudi občani, denimo od prenove bolnišnic, cest in podobno. Če bodo občinski svetniki decembra podprli prodajo, je napovedal, da bodo občinski delež branili tudi z referendumom. »Sprožili bomo vse aktivnosti, da preprečimo to prodajo. V javnem interesu ni prodaja,« dodaja sogovornik in izraža prepričanje, da se tega zelo dobro zavedajo tudi občani.

Batagelj: Prodaja se mi zdi nelogična

Direktor podjetja Batagel & Co Marjan Batagelj je povedal, da v računskem poročilu nikjer ni govora o tem, da bi morala občina svoj delež v Postojnski jami prodajati. Pričakuje, da občinski svetniki tega ne bodo podprli, saj se mu zdi to, glede na vse napore po ustanovitvi javno-zasebnega partnerstva, nelogično. Morebitna prodaja po njegovem mnenju ne bi mogla bistveno vplivati na poslovne odločitve družbe Postojnska jama, oblika javno-zasebnega partnerstva pa se mu zdi odličen primer razvoja. Če bi se prodaja res zgodila, bi se odločili za nakup občinskega deleža družbe, saj ima podjetje Batagel & Co v tem primeru predkupno pravico. Po sporazumu iz leta 2010 bi bila kupnina revalorizirana nakupna vrednost na dan prodaje, pravi sogovornik in dodaja, da je družba Batagel & Co julija 2010 takratni Turizem Kras od Istrabenza Turizma odkupila za 12,4 milijona evrov, delež občinske družba pa je bil takrat vreden 3,2 milijona evrov.

Deli s prijatelji