MENJAVE

Bo naslednji odpadel Virantov minister Omerzel?

Objavljeno 27. november 2013 13.11 | Posodobljeno 27. november 2013 13.12 | Piše: P. J.

Minister za infrastrukturo v tem, da njegovo podjetje posluje z državnim Darsom, ne vidi nič spornega.

Stanko Stepišnik je odšel zaradi solastništva v orodjarni EMO, Gantar se je poslovil zaradi (ne)moči, ki jo je imel kot minister, Omerzel pa za zdaj še ostaja.

LJUBLJANA – Še preden se je vladi in koaliciji kmalu po odstopu Stanka Stepišnika zgodil odstop Tomaža Gantarja, se je pričakovalo, da bo zaradi poslovanja z državnim Darsom moral svoj stolček zapustiti minister Državljanske liste (DL) Samo Omerzel

Dober biznis za Virantove

Alenka Bratušek je takoj po odstopu ministra za gospodarstvo Stepišnika dejala, da morajo tako visoki standardi, kot jih je pokazal Stepišnik, postati praksa. Gregor Virant pa prejšnji teden, čeprav se sicer rad pokaže pred kamerami in običajno ne skopari z besedami, ni preveč želel komentirati novih standardov, ki jih je postavil minister Stepišnik. Razlog je najverjetneje v tem, da je minister njegove stranke Samo Omerzel edini lastnik podjetja, ki je z državnim Darsom v minulih letih sklenilo za skoraj milijon evrov pogodb.

Omerzel je prejšnji teden za Svet dejal, da je na svojem zaslišanju za ministra podal vse podrobnosti o svojem življenju, da je bilo vse transparentno in da ni nikakršnega vprašanja na to temo. Je pa ministrstvo za infrastrukturo v začetku novembra objavilo razpis. Projekt so želele Slovenske železnice (SŽ) že poleti oddati kot notranje poročilo, stroškovnik je že bil narejen, v skladu z njim pa sta dobili po 800.000 evrov podjetje Igea, kjer je delal 'vikend minister' Igor Maher, in podjetje Imovation, ki ga je nekdaj nadziral sam Omerzel. Podjetje, ki je v manjšinski lasti nekdanjega vidnega člana DL Janka Jenka, pa bi dobilo 20.000 evrov.

Rekonstrukcija vse bliže

Medtem ko se nekaterim zdi sporno ministrovo lastništvo v podjetju Lastninski, je Omerzel še pred dnevi vztrajal, da je njegovo podjetje povsem transparentno. Pojasnjuje, da se od takrat, ko so ga poslanci zaslišali, ni nič spremenilo.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije sicer omejuje sklepanje poslov med podjetji, ki so povezana z javnim funkcionarjem in organi v javnem sektorju. V nastali situaciji ni nič spornega videl niti minister Senko Pličanič. Prejšnji teden je celo dejal, da ne vidi nobenih vzporednic s Stepišnikovim primerom.

Sicer pa rekonstrukcija vlade in zamenjava še kakšnega ministra morda sploh ni tako daleč. Predsednik Desusa Erjavec je namreč danes dejal, da bi bila za nadaljevanje te vlade nujna rekonstrukcija, saj bi le tako lahko vlada dočakala leto 2015. Meni tudi, da bi bilo treba na novo definirati koalicijsko pogodbo.

Žogico je vrgel tudi predsedniku SD in ga pozval, naj se pridruži vladi kot minister. »Najbolj udobno je biti zunaj in komentirati, pri tem pa ne prevzemati odgovornosti,« je bil oster Erjavec.

Deli s prijatelji