POSLOVANJE

Bo minister stopil na prste starejšemu od bratov Podobnik?

Objavljeno 02. december 2013 18.32 | Posodobljeno 02. december 2013 18.32 | Piše: T. L.

Minister Jernej Pikalo je napovedal, da ICPE ne bo več smel oddajati prostorov, ki so v lasti šolskega ministrstva.

Janez Podobnik se sklicuje na sporazum, ki ga je podpisal z ministrstvom.

LJUBLJANA – Po več kot 140 zbranih podpisih, napovedanih kazenskih ovadbahimage in številnih birokratskih (recimo temu vsebinsko praznih) odgovorih ter prelaganju odgovornosti z enega ministrskega resorja na drugega, se zdi, da bodo odgovorne institucije vendarle podrobneje pogledale, kaj se dogaja z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE), ki ga v zadnjem času vodi Janez Podobnik

Kot smo poročali, je Podobnik še pred dnevi trdil, da sporazum med ministrstvom za šolstvo in ICPE, ki od ministrstva najema prostore za simbolično najemnino, nadaljnjega najema neuporabljenih prostorov ne prepovedujeimage(kar pomeni, da center služi na račun prostorov, ki jih dobesedno dobi v uporabo od države), zdaj pa se očitno ta zgodba končuje.  

Podobnik: Sporazum med ministrstvom in ICPE najema ne prepoveduje<<

Spletne Finance poročajo, da je po današnjem srečanju s Podobnikom minister Jernej Pikalo dejal, da ICPE prostorov, ki so v lasti šolskega ministrstva, ne sme več dajati v podnajem. Poleg tega bo moral vsak mesec poročati, koliko prostorov dejansko potrebuje. Če jih ne uporablja, jih bo država uporabila drugače, je po poročanju STA povedal Pikalo. 

Po poročanju STA želijo na ministrstvu spremembe pripraviti čim prej, v dveh do štirih tednih. Pikalo je pojasnil, da v zdaj veljavni pogodbi vprašanje glede podnajema ni natančno določeno, medtem ko bodo v novem dokumentu »zelo natančno definirali, kaj se sme in kaj se ne sme«. Po današnjem dogovoru bo moral center vsak mesec tudi poročati o prostorih, ki jih uporablja. 

Center po besedah ministra oddaja prostore, ki jih najema od države, naprej približno petim ali šestim podnajemnikom, ki so različna podjetja in organizacije.

Državi dolžni 63 tisočakov

Kljub temu da center oddaja prostore v lasti države, pa stroškov, ki jih je po pogodbi dolžan plačevati, ne plačuje. »ICPE nam dolguje plačilo stroškov za dve leti in ga zato tudi terjamo. Gre za plačilo stroškov v višini približno 63.000 evrov in pri plačilu bomo vztrajali,« je dejal minister.

Kdo vse je vedel?

Ko je minister potrdil, da ICPE oddaja prostore v najemu naprej v podnajem, je še dodal: »Vendar je to znano že od leta 2012, pa prejšnja ekipa glede tega ni želela ukrepati.« Pikalo je še potrdil, da ministrstvo v imenu države plača centru letno približno 100.000 evrov članarine. Odločitev za plačilo članarine pa je odločitev vlade, je pojasnil.

Ali bo zdaj vlada upoštevala podpisnike javne zahteve glede tega, da se pregledajo posli ICPE od leta 2004 dalje in ugotovi, kdo je podpisnik »preohlapnih« pogodb in sporazumov in kaj se dogaja s 100.000 evri članarine, ki jo Slovenija kot edina država redno plačuje ICPE, bo jasno v prihodnjih dneh ... 

Deli s prijatelji