SOJENJE

Bo Kudića rešil satelit?

Objavljeno 23. maj 2013 15.50 | Posodobljeno 22. maj 2013 21.03 | Piše: Aleksander Brudar

Zlatan Kudić ne priznava krivde za davčno utajo 345.908 evrov.

Satelitski posnetki grada Podvin naj bi dokazovali, da sporen račun ni bil fiktiven. Foto: Blaž Račič

LJUBLJANA – »Ne priznavam krivde po obtožbi,« je Zlatan Kudić, ustanovitelj družbe Maxicom, ki naj bi na podlagi fiktivnih poslov med več povezanimi podjetji oškodoval državni proračun za nekaj več kot pet milijonov evrov, na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču suvereno dejal sodnici Dejani Fekonja. Pred tem, ko je sodišču predstavljal svoje osebne podatke, jo je sicer precej začudil Kudićev odgovor na vprašanje, kje je zaposlena njegova žena. »Enkrat je zaposlena, enkrat ni,« ji je odgovoril Kudić. Med drugim smo lahko izvedeli tudi, da je imetnik neslavnega naziva največjega davčnega dolžnika v državi redno zaposlen v radovljiškem podjetju in da ima na mesec med 700 in 800 evri osebnega dohodka. Tožilstvo sicer Kudiću očita davčno utajo v znesku 345.908 evrov, kolikor je država izplačala podjetju Maxicom, tudi za obnovitvena dela na gradu Podvin, čeprav do vračila presežka DDV ni bil upravičen.

S posnetkov je razvidno, da se je stanje spreminjalo in da so bila dela opravljena.

»Obtožba Kudiću očita, da je davčni upravi Ljubljana predložil elektronski obrazec mesečnega obračuna za davek na dodano vrednost za december 2008 in v njem navedel lažne podatke o vstopnem DDV v višini slabih 368.000 evrov ter posledično o presežku vstopnega DDV na izhodu v višini slabih 346.000 evrov, nabave blaga in nepremičnin pa v resnici ni bilo in ni obstajala,« je povedala njegova zagovornica Branka Zobec Hrastar. Ob tem je izrazila prepričanje, da je obtožnica neutemeljena, saj se v njej očita, da naj bi bili sporni vsi računi, ki jih je Kudić priložil za december 2008, medtem ko naj bi bil po ocenah Dursa sporen le en račun, ki naj bi bil fiktiven. Gre za račun družbe Maxicom ING, izstavljen družbi Maxicom z decembra 2008, ki ga je kot dokaz predlagal tožilec Jože Kozina. Zobec Hrastarjeva trdi, da omenjeni račun ni fiktiven, kar bodo poskušali dokazati tudi s predloženimi dokazi. »Tega nisem ugotovila samo jaz. Do iste ugotovitve je prišla tudi strokovnjakinja, ki je po naročilu Zlatana Kudića izdelala strokovno mnenje, in sem ga predložila v spis,« je razložila po naroku. Da so bila dela po omenjenem računu opravljena, naj bi dokazovala fotokopija mnenja o izvedenih delih na poslovnem objektu grad Podvin v letu 2008, ki ga je izdelal Jože Šeme. Zato je predlagala, da ga kot pričo tudi zaslišijo.

Sodišču je med drugim predložila tudi satelitski prikaz stanja parcel za grad Podvin med letoma 2009 in 2011 in v letu 2006. »S posnetkov je razvidno, da se je stanje spreminjalo in da so bila dela opravljena,« je pred sodnico razlagala Zobec Hrastarjeva. Kozina je predlagal, naj na obravnavah kot pričo zaslišijo tudi Adnana Kantarevića, ki je na prejšnjem naroku priznal krivdo za kaznivo dejanje pranja denarja in mu je sodišče že prisodilo kazen.

Davčne utaje je kot pravna oseba obtožena tudi družba Maxicom v stečaju. Njen stečajni upravitelj Simon Prelogar, ki si je zaradi nedvigovanja sodnih pošiljk nakopal jezo sodnice, je povedal, da krivde ne priznava, in se ob tem vprašal o smiselnosti obtožbe, saj je družba v stečaju. Kmalu naj bi že potekale dražbe njenega premoženja, stečajni postopek pa naj bi bil, kot je povedal, končan do konca leta. Proces se bo nadaljeval 10. junija, sodnica pa je Kudiću in Prelogarju svetovala, naj si življenje zdaj prilagodita tako, da se bosta lahko brez težav udeleževala vseh nadaljnjih obravnav. 

Kantareviću 10 mesecev vikend zapora

S priznanjem, da je za Zlatana Kudiča opral slabih 194.000 evrov, je Kantarević prejšnji teden končal sojenje. Sodnica mu je prisodila deset mesecev vikend zapora in 15.000 evrov denarne kazni. Poleg tega mora vrniti tudi 24.479 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi in poravnati stroške postopka. Kudić je sicer leta 2010 lastniško izstopil iz krovne družbe Maxicom in jo prenesel na ciprsko podjetje Encilova Holdings. Podjetje Maxicom v stečaju državi dolguje več kot 20 milijonov evrov.

Deli s prijatelji