V ROMSKI RESTAVRACIJI

Bo kava po zgledu poslancev stala 15 centov?

Objavljeno 31. avgust 2014 14.20 | Posodobljeno 31. avgust 2014 14.18 | Piše: STA, Mo. S.

Ob ponedeljkih bodo cene hrane v romski restavraciji enake tistim v restavraciji državnega zbora.

Ob prenehanju pitja kave se bodo pri tistih, ki so bili nanjo neprekinjeno navajeni daljše obdobje, prvi simptomi abstinenčne krize pokazali v treh ali štirih dneh.

MARIBOR – V romski restavraciji Romani kafenava bodo vsak ponedeljek v septembru priredili dan odprtih vrat. Takrat bodo cene hrane, pijače in storitev popolnoma enake kot v restavraciji slovenskega parlamenta. S tem želijo po besedah vodje projekta romske restavracije Štefana Simončiča iz združenja Epeka opozoriti na socialne razlike v Sloveniji.

Presenečenimi nad nizkimi cenami

Ideje so se domislili ob nedavni udeležbi na eni od konferenc v državnem zboru, kjer so bili močno presenečeni nad ceno hrane v tamkajšnji restavraciji. »Kljub temu da smo socialno podjetje, se naše običajne cene težko kosajo s tistimi, ki jih za okrepčilo v svoji restavraciji, kamor ljudje s ceste nimamo vstopa, odštejejo naše poslanke in poslanci,« je povedal Simončič.

Da bi opozorili na to razliko, bodo ob ponedeljkih v septembru znižali cene na raven tistih v parlamentu. »Odločili smo se, da Mariborčanom in Mariborčankam, ki nimajo tako visokih dohodkov, ampak jih je veliko, tako kot zaposleni v naši restavraciji, na minimalni plači, ob ponedeljkih omogočimo take cene, kot so v državnem zboru,« je pojasnil. Ob tem je dodal: »Še posebej zdaj, ko je mandat nastopil novi državni zbor, je pomembno, da se poslanci in poslanke zavedo, kakšno je realno stanje v državi.«

Še posebej so vabljeni gasilci, reševalci, policisti in ostali javni uslužbenci, ki nimajo tako visokih plač ter tako ugodnih cen malic kot poslanci državnega zbora.

Za kavo 15 centov?

Če bi želeli tistim z minimalno plačo omogočiti enako razmerje med plačo in ceno obroka, kot so ga izračunali pri poslancih, bi morali hrano sicer poceniti kar za štirikrat, kar pa se jim poslovno ne izide. V tem primeru bi cena kave z mlekom znašala 0,15 evra.

Prvo romsko restavracijo v Sloveniji je združenje Epeka v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe odprlo aprila letos. Projekt trenutno financirata Evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bojijo pa se, kako bodo preživeli po izteku tega financiranja sredi prihodnjega leta. V restavraciji trenutno zaposlujejo 15 oseb, večinoma Romov. Po besedah Simončiča uspešno poslujejo, čeprav so odprti v mestu, ki ga pestita gospodarska in socialna kriza. Poudaril je, da je Romani kafenava socialno podjetje, zato je ves dobiček namenjen zagotovitvi novih delovnih mest oziroma novih dejavnosti. »Realno – po prihodku v teh petih mesecih delovanja – bi lahko zaposlovali največ sedem do osem oseb,« je še pojasnil.

Deli s prijatelji