VOLITVE

Bo Kanglerju uspel vstop med državne svetnike?

Objavljeno 21. november 2012 11.08 | Posodobljeno 21. november 2012 11.09 | Piše: P. J., STA

Danes bo izbranih 22 državnih svetnikov, mandat bodo imeli pet let.

LJUBLJANA – Na volilnih zborih po Sloveniji bodo danes izbirali 22 državnih svetnikov, ki bodo naslednjih pet let v državnem svetu zastopali lokalne interese. Prvi volilni zbori se bodo sestali opoldne, večina pa v popoldanskih urah. Med skupno 83 kandidati, o katerih bodo odločali, je tudi kar nekaj županov.

Kandidira več županov

V več kot dveh tretjinah od 22 volilnih enot za volitve članov državnega sveta, predstavnikov lokalnih interesov, je namreč med kandidati vsaj en župan, v nekaterih pa se jih bo med seboj pomerilo tudi več.

Državna svetnika, denimo, želita ostati koprski in postojnski župan Boris Popovič in Jernej Verbič. Med drugim pa kandidirajo tudi mariborski župan Franc Kangler, župan Tržiča Borut Sajovic, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan in župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš, vsi tudi nekdanji poslanci.

Volitve tudi v četrtek

Volitve v državni svet sicer potekajo v senci predsedniških volitev. Nekaj več pozornosti je bila deležna predvsem kandidatura mariborskega župana. Ob današnjih volitvah so tako v Mariboru proti Kanglerju napovedani novi protesti.

Glasovanje na volilnih zborih bo tajno. Če bosta dva kandidata ali več dobila enako število glasov, pa bo o novem svetniku med njimi odločil žreb, ki ga bo opravil volilni odbor. Na zadnjih volitvah se je, denimo, z žrebom odločalo o svetniku, predstavniku občin z območja Koroške.

V četrtek bodo potekale še volitve preostalih 18 svetnikov, zastopnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov.

Deli s prijatelji