SESTANEK

Bo Janševa vlada odstopila, če pade zlato pravilo?

Objavljeno 19. julij 2012 20.17 | Posodobljeno 19. julij 2012 21.52 | Piše: Mi. S., STA

Predsedniki parlamentarnih strank so začeli srečanje, na katerem bodo še enkrat preverili podporo vnosu fiskalnega pravila v ustavo.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh se je še okrepila možnost, da bo predsednik vlade Janez Janša na sprejem fiskalnega pravila vezal zaupnico vladi. V zvezi s tem je Janša ob prihodu na sestanek dejal: »Vse ob svojem času.«

Janša želi na današnjem sestanku preveriti, »ali obstaja še kakšna možnost, da bodo tisti, ki so na začetku leta in tudi pozneje obljubljali, da bodo fiskalno pravilo podprli, držali besedo«. Če bodo rekli, da ne bodo, želi vedeti, ali imajo alternativo. Na vprašanje, ali bo na glasovanje vezal zaupnico, je odgovoril z besedami, da »vse ob svojem času«.

Janša: Žal mi je, da vlade ni sestavil Janković

Premier je v pogovoru za oddajo Svet na Kanalu A povedal, da jeseni ne bi želel biti tisti, ki bi Evropo prosil za pomoč. Janša je dejal, da v Sloveniji obstaja vzporedna oblast, ki svojo moč uveljavlja z denarjem.

»In ti so tudi oblast, čeprav jih ni nihče izvolil. Vprašal sem finančnega ministra in predsednika državnega zbora, ali imata to moč, da pokličeta katero koli banko v Sloveniji in jima odobrijo 50 milijonov evrov. Odgovorila sta, da te moči nimata. Obstajajo pa ljudje, ki na poti s sodišča razlagajo, da so lahko s klicem dobili 100 milijonov evrov. Imamo vodjo opozicije, ki je dobil 50 milijonov evrov za gradnjo trgovskega dela v Stožicah, čeprav ta še ni zgrajen.«

Dodal je, da mu je iz dneva v dan žal, da vlade ni sestavil prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, saj če bi bili v tem trenutku v njegovi opoziciji, bi ponujali alternative za reševanje Slovenije iz krize, ne pa postavljali blokade, kot to počno, recimo, Jankovićevi. Če res želi opozicija nagajati, naj to počne potem, saj vpis zlatega pravila v ustavo ni dovolj. Da lahko pride do pravega izraza, je potreben še ustavni zakon.

Pravi, da imamo danes večje težave kot leta 1992 in vse, kar dela vlada, je iskanje rešitve iz nastale krize. Fiskalno pravilo je evropska smer reševanja držav iz nastalega položaja.

Sprejetje fiskalnega pravila bi bil znak svetu, da je Slovenija sposobna držati besedo. Poudaril je, da želi, da se Sloveniji vrne kredibilnost, tako da bodo vsi videli, da se pri nas končno nekaj premika. V primeru, da se to ne bo zgodilo, bomo morali prositi za pomoč: »Kot nekdo, ki je bil zraven pri rojstvu te države, ne bi bil rad zraven pri tem ponižanju.« Povedal je tudi, da ne želi napovedovati, kaj bi se lahko zgodilo, če bi imeli predčasne volitve.

Državni zbor naj bi o vnosu fiskalnega pravila v ustavo odločal v petek

Janša že v torek ni izključil možnosti, da bi na sprejem predloga vezal zaupnico. »Ta možnost obstaja,« je pojasnil. Za potrditev zaupnice bi v tem primeru potreboval dvotretjinsko podporo, ki je potrebna za ustavno spremembo. Te pa za vnos fiskalnega pravila v ustavo za zdaj ni. Predloga namreč ne podpirajo poslanci Pozitivne Slovenije, proti je tudi večina poslancev SD.

Obstaja pa tudi možnost, da bi glasovanje o fiskalnem pravilu preložili na jesen

Razmisleka o tem ni izključil niti predsednik državnega zbora in Državljanske liste Gregor Virant. Pojavljajo pa se tudi namigi, da naj bi poskušal to proceduralno odločitev izpeljati ob pomoči DeSUS in opozicije. Virant je pred sestankom vztrajno ponavljal le, da bo »vse dobro« in da moramo biti optimistični.

O možnosti zaupnice naj bi danes razpravljal tudi izvršilni odbor SDS. V zakulisju naj bi potekali tudi pogovori o novi koaliciji, pri čemer predsednik DeSUS že postavlja zahteve svoje stranke. Opozicija je te pogovore zanikala.

Janković: Vlada je tista, ki hiti s postopki

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je ponovil, da fiskalnega pravila ne morejo podpreti, saj po njegovih besedah ne rešuje razmer v Sloveniji. Vlada po njegovih besedah o morebitnem padcu odloča sama, saj sama daje fiskalno pravilo na odločanje. »Vlada je tista, ki hiti s postopki,« je poudaril. Na vprašanje, ali je mogoče, da mandatarja predlaga PS, pa je Janković odvrnil, da je vse mogoče.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je pred današnjim posvetom ponovil, da SD fiskalnega pravila ne podpira. V izjavi za medije je poudaril, da bi lahko to uredili tudi v zakonu in tako izpolnili zahteve evropske komisije.

V primeru padca vlade po njegovem mnenju veliko možnosti ni več, saj so tudi levo koalicijo že poskušali sestaviti, pa je padla. Sicer Lukšič meni, da je vlada stvar vladne koalicije. »Tisti, ki je vladno koalicijo postavil in v njej sodeluje, tisti tudi odloča, kdaj in kako bo vlada padla,« je poudaril.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je na vprašanje, ali bo on osebno proti, odvrnil, da vlade ne podpirajo. »Tokrat bo glasovanje o nezaupnici,« je še povedal Veber.

Deli s prijatelji