KULTURA V TEŽAVAH

Bo Desus ministrico brcnil iz Cerarjeve vlade?

Objavljeno 14. april 2016 15.15 | Posodobljeno 14. april 2016 15.15 | Piše: STA, K. K.

Bizjak Mlakarjeva je v izjavi novinarjem pred sejo vlade pojasnila, da so na ministrstvu pripravili analizo glede tega primera, Erjavec pa da se s tem verjetno še ni uspel seznaniti.

Ministrica brez podpore svojega strankarskega šefa?

LJUBLJANA Kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar vztraja, da ministrstvo v zvezi z idrijskim rudnikom izpolnjuje sklepe vlade v okviru svojih pristojnosti, premier Miro Cerar in prvak Desusa Karl Erjavec pa da se morata seznaniti z dejstvi. Ministrica ima dva predloga za rešitev zadeve, Franc Jurša (Desus) pa meni, da ministrica izgublja podporo Erjavca. Tako Cerar kot Erjavec sta že poudarila, da mora ministrica za kulturo izvrševati sklepe vlade v zvezi s problematiko v idrijskem rudniku. Erjavec, ki naj bi se z Bizjak Mlakarjevo pogovarjal po današnji seji vlade, je že v sredo za STA napovedal, da stališč, ki niso v skladu s politiko vlade, ne namerava braniti.

V kaj je prepričana Bizjak Mlakarjeva

Vodja poslancev Desusa Jurša je po današnjem koalicijskem srečanju ocenil, da ministrica počasi izgublja podporo predsednika stranke in da jo bo tudi izgubila, če sklepov ne bo izvršila. Nadaljnje poteze bodo sicer jasnejše po njenem pogovoru z Erjavcem. Jurša, ki se je z ministrico sestal v sredo, upa, da bo vse skupaj »dojela« in sklepe izvajala.

Vendar je Bizjak Mlakarjeva v izjavi novinarjem pred sejo vlade pojasnila, da so na ministrstvu pripravili analizo glede tega primera, Erjavec pa da se s tem verjetno še ni uspel seznaniti.

Ponovila je prepričanje, da ministrstvo izvaja sklepe vlade v sklopu svojih pristojnosti in ni nobenega sklepa, ki ga ne bi izvršili. Po njenih besedah se o tem širijo dezinformacije. »Nekateri so pač za to, da dvigujejo prah, druga stvar pa je, kar se v realnosti dogaja,« je dejala in ponovila, da na kulturnem ministrstvu niso pristojni za rudarjenje.

Tehtne analize

Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi. Prepričana je, da imajo na ministrstvu zelo tehtne analize v primeru idrijskega rudnika. Kot je naštela, so pridobili mnenje zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je podrobno analiziral problematiko v Idriji in razmejitev med varstvom kulturne dediščine in rudarskimi deli. Imajo tudi mnenje inštituta, ki je specializiran za področje rudarstva, ter pravno mnenje, kako to težavo rešiti in kako je s pristojnostmi.

Na podlagi mnenj so po njenih besedah pripravili dva predloga za razrešitev zadeve, enega so v sredo poslali v medresorsko usklajevanje.

Ena možnost po njenih besedah je, »da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo«, a je zapletena, ker je treba temu prilagoditi zakonodajo. Druga možnost pa je preprostejša, je pojasnila ministrica, ki bo o vsebini predlogov spregovorila po tistem, ko jih bo predstavila akterjem, tudi Cerarju in Erjavcu. Bizjak Mlakarjeva verjame, da se bosta Cerar in Erjavec odločila za eno od teh možnosti.

Poslanci SMC nad ministrico

Na današnjem koalicijskem srečanju pred sejo vlade o tej zadevi sicer niso govorili. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po srečanju le ponovila pričakovanje, da vsi ministri izvršujejo sklepe vlade.

So pa do Bizjak Mlakarjeve zaradi neizpolnjevanja sklepov vlade ostro nastopili koalicijski partnerji v DZ že v minulih dneh. Poslanec SMC Dragan Matić je ocenil, da bo morala ministrica razmisliti o svojih nadaljnjih potezah, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je opozoril, da je naredila napako. A v strankah odločitev o položaju ministrice prepuščajo Cerarju.

Sklep, da mora center za upravljanje dediščine živega srebra Idrija, javni zavod, ki sodi pod okrilje ministrstva za kulturo, bdeti nad aktivnostmi vzdrževanja nezalitega dela jame in monitoringom vplivnega območja rudnika Idrija, je že septembra 2014 sprejela ministrska ekipa Alenke Bratušek, Cerarjeva vlada pa mu je pritrdila.

Deli s prijatelji