DAN D

Bo danes Omerzel 
le ujel zadnji vlak?

Objavljeno 04. december 2013 08.00 | Posodobljeno 04. december 2013 08.00 | Piše: Jadran Vatovec

Lastinski le ni odstopil od pogodbe: Virant si očitno zatiska oči!

Anton Žagar: iz državnega Darsa na Omerzelovo ministrstvo, od Omerzela pa na državne Slovenske železnice. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Državljanskolistni minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je prejšnji četrtek (že pred šestimi dnevi!) zagotovil, da bo novomeško podjetje Lastinski inženiring, v katerem ima on, kot je znano, kar stoodstotni lastniški delež, Dars obvestilo, da želi nepreklicno odstopiti od nove pogodbe o vzdrževanju cestnih vremenskih postaj znamke Boschung, četudi bi na podlagi te pogodbe zaslužilo 150.000 evrov. Vse postopke, tako glede odpovedi pogodbe kot tudi glede obveščanja švicarskega podjetja Boschung Mecatronic AG o spremenjenih razmerah, naj bi menda po dogovoru z Omerzelom vodil direktor Lastinskega. Zato, je poudaril minister Omerzel, »niti naključno ne razmišlja« o odstopu z ministrske funkcije: »Boril se bom do konca, prepričan sem, da obvladujem svoj resor!« V isti sapi se je tudi še pohvalil, da je njegovo podjetje za letos že opravilo vsa vzdrževalna in druga dela za pripravo sistema vremenskih postaj na zimo, tako da Dars zaradi odpovedi pogodbe ne bo imel oziroma ne more imeti nobenih zagat.

Ne duha ne
sluha o odstopu

Saj ni res, pa očitno le je, da Darsa kljub Omerzelovemu izrecnemu zagotovilu do včeraj še ni nihče obvestil, da namerava Lastinski odstopiti od pogodbe. Predsednik Državljanske liste (DL), notranji minister dr. Gregor Virant, ki je konec koncev doktor pravnih znanosti, pa je zadovoljen in Omerzela zagovarja, saj, kot pravi, zanj zadostuje to, da se je Omerzelovo podjetje zaradi ministrovih visokih etičnih standardov odločilo, da bo odstopilo od nove pogodbe, še preden je začelo uresničevati njena določila. Komu pa so iz Lastinskega potrdili, da bodo odstopili, in kako?

Če bi v Sloveniji res veljali razmeroma visoki etični standardi, bi mediji notranjega ministra zagotovo že včeraj vprašali, ali se mu ne zdi, da zavaja javnost, oziroma ali mogoče namerava sam odstopiti glede na to, da Omerzelovo podjetje še vedno ni z ničimer potrdilo, da bo odstopilo od nove pogodbe.

Jasno, tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek bi najbrž morala, kot temu navadno pravimo, že udariti po mizi, saj Omerzelovo in Virantovo početje dokazuje, da skoraj ne obvladuje vlade (svojih ministrov), kaj šele koalicije. V redu, premierka je res obljubila, da se bo pogovorila z ministrom Omerzelom, da ga bo poslušala in mu dala priložnost, da pojasni svojo plat zgodbe. Kako je že rekla? »Seveda se bom po tem sestanku, ko me bo tudi minister seznanil z vsemi dejstvi, odločala, kako in kaj naprej, ali pa se bo odločil on.« Politično korektno, vendar takšno leporečje (izmikanje) žal še najbolj spominja na njena zagotovila, da njen nekdanji sodelavec Gašpar Gašpar Mišič pač ne more biti predsednik uprave Luke Koper. Tudi pri Mišiču je davkoplačevalcem obljubljala, da bo stresla goro, nazadnje pa se ni skotila niti miš. Če predsednica vlade meni, da nima tako rekoč nobenega vpliva na svoje ministre, lahko, zakaj pa ne, tudi sama odstopi. Vsaj za to najbrž ne potrebuje ne Virantovega ne Omerzelovega dovoljenja. Imate prav, danes je šele sreda, bodisi Bratuškova bodisi Omerzel pa naj bi kakršno koli že odločitev predvidoma sprejela do konca tedna. Ker potrebujeta – samo več časa?

Žagarju menda ni pomagal

Avgusta letos je nepričakovano zakrožila novica, da je Anton Žagar, od katerega državni Dars zaradi minulih »zaslug« zahteva tri milijone evrov odškodnine, dobil službo v prav tako državnih Slovenskih železnicah (SŽ), kjer bdi nad optimizacijo in transparentnostjo projektov. Za to prejema 5200 evrov plače. Če se ne bi Žagar (le zaradi pritiska javnosti) odrekel funkciji vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata Omerzelovega ministrstva za infrastrukturo, bi še dandanes nadziral Dars, svojega nekdanjega delodajalca, čeprav ga ta sodno (odškodninsko) preganja. Ko je še bil na Darsu (v vlogi direktorja za informacijske tehnologije in inteligentne transportne sisteme), je Žagar, to ni nobena skrivnost, Omerzelovemu podjetju Lastinski omogočil zgolj za približno milijon evrov poslov. Je pa res po prihodu na SŽ odločno zanikal, da je službo ta dobil zaradi naklonjenosti ministra Sama Omerzela oziroma z njegovo pomočjo.

Sedem pavšalov in 26 pregledov na mah

Prejšnjo pogodbo z Omerzelovim podjetjem Lastinski je Dars sklenil 26. novembra 2008, ko se je iztekel mandat tako imenovani prvi Janševi vladi. Ponudbo Lastinskega v postopku javnega naročanja pred sprejetjem dogovora o takratni pogodbi, njegov predlagatelj je bil v imenu Darsa Anton Žagar, so odprli 14. oktobra 2008. In kaj je v zvezi s tem še posebno zanimivo? Omerzelov Lastinski, d. o. o., je Darsu že 22. decembra 2008 izdal račun številka LCVP-00198-2008, v katerem je med drugim zaračunal kar sedem mesečnih pavšalov za (minulo?) opravljeno delo v skupnem znesku 33.250 evrov in kar 26 polletnih pregledov v skupnem znesku 13.520 evrov. Že decembra 2008, ja. 

Deli s prijatelji