ŠKODA

Bo cvetoče sadno drevje preživelo polarne razmere?

Objavljeno 26. marec 2013 18.32 | Posodobljeno 26. marec 2013 18.31 | Piše: Mo. S.

Temperature zraka v zadnjih dneh so bile v kombinaciji z ledom in močno burjo neugodne za preživetje cvetov.

Zgodnje sorte breskev že cvetijo.

LJUBLJANA – Pretekle dni nas je presenetilo pravo polarno vreme, in to v obliki, kot ga v tem delu leta nismo imeli že kar 50 let. Niso pa mraz, sneg in močan veter nagajali le ljudem, temveč vplivajo tudi na rastline, ki se jim ta čas že mudi na toplo sonce.

Letos so zacvetele pozneje kot v preteklosti

»Kljub temu da vegetacijski razvoj letos na splošno zaostaja za normalnim stanjem, je razmeroma toplo obdobje med 8. in 13. marcem sprožilo vegetacijski razvoj zgodnjih koščičarjev na Obali ter na Goriškem in Vipavskem,« so zapisali na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso), kjer opozarjajo, da je sadno drevje na Primorskem zaradi razmer v zadnjih dneh ogroženo.

Sadno drevje cveti, polarno vreme mu ne prizanaša

Zgodnje vrste ringlojev in marelic so na Obali že zacvetele, breskve pa imajo cvetne brste v različnih razvojnih fazah, zgodnje sorte že cvetijo. Na Goriškem in Vipavskem se rastline sicer zbudijo nekoliko kasneje, a nekatere vrste marelic že cvetijo, medtem ko so cvetovi breskev večinoma še zaprti.

Na Ajdovskem in Vipavskem se je pretekle dni ohladilo do –1 stopinje Celzija, na Obali pa do 1 oziroma ponekod skoraj do ledišča. Temperature zraka so bile na izpostavljenih legah in bližje tlom lahko tudi nižje. Na Goriškem in v Goriških brdih so temperature zraka večinoma ostale pozitivne.

Koliko škode je nastalo?

»Hladen zrak v prizemnem sloju tal je povzročil, da je dež pri tleh zamrzoval, zlasti na Krasu in na Obali ter na Ajdovskem in Vipavskem. Obloga žleda je v led vkovala tudi cvetoče sadno drevje. Čeprav so bile izmerjene temperature zraka nad kritičnimi vrednostmi za poškodbo cvetov, so bile v kombinaciji z ledom in močno burjo razmere neugodne za preživetje cvetov,« menijo strokovnjaki in dodajajo, da bodo poškodovanost oziroma preživelost že odprtih cvetov in tistih, ki so še v zgodnejših razvojnih fazah, sadjarji lahko ugotovili v prihodnjih dneh, ko bodo temperature za ta čas nekoliko običajnejše.

Deli s prijatelji