GROŽNJA

Bo brez službe ostalo 1100 učiteljev?

Objavljeno 10. januar 2013 08.17 | Posodobljeno 10. januar 2013 08.17 | Piše: D. P., STA

Pripravljeni predlog ukrepov po zagotovilih ministrstva ne bi vplival na kakovost pouka, a v Svizu pravijo, da so vsi predlogi ministrstva enako nesprejemljivi.

Bo 1100 učiteljev in vzgojiteljev ostalo brez službe? Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V okviru delovne skupine Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja se bodo predstavniki sindikatov in ministrstva za izobraževanje danes poskušali dogovoriti o varčevalnih ukrepih v šolstvu. Pripravljeni predlog ukrepov po zagotovilih ministrstva ne bi vplival na kakovost pouka, a v Svizu pravijo, da so vsi predlogi ministrstva enako nesprejemljivi.

Predlog novele

Kot je na sredini novinarski konferenci dejala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Mojca Škrinjar, so v sredo z ministrstva poslali besedilo predloga novele zakona o organizaciji ter financiranju vzgoje in izobraževanja.

Radio Slovenija poroča, da je v nevarnosti okoli 1100 delovnih mest v šolstvu, če do dogovora ne pride.

O konkretnih predlaganih rešitvah glede spremembe zakona ter standardov in normativov pred današnjim sestankom ni želela govoriti. Zagotovila pa je, da predlog »omogoča, da se tekoče šolsko leto nadaljuje brez sprememb, ki bi kakor koli vplivale na kakovost pouka, torej da se učitelji v razredih ne zamenjajo, da ne bo nobenega združevanja razredov in da ne bo nobenih bistvenih sprememb v urnikih in šolskih programih«.

Mudi se

Pristojni minister Žiga Turk pričakuje, da bo današnji sestanek odločilen glede vprašanja standardov in normativov v izobraževanju. Tako kot Škrinjarjeva tudi on poudarja, da se mudi. Če začnejo ukrepi veljati s februarjem, se bo zmanjšanje sredstev razdelilo na 11 mesecev, sicer pa bi morali zmanjšanje sredstev uresničiti v krajšem obdobju.
 

Deli s prijatelji