SKALNATE GMOTE

Bo 70.000 ton skal pokopalo Bezovico?

Objavljeno 30. januar 2014 14.25 | Posodobljeno 30. januar 2014 14.25 | Piše: Iztok Umer

V enem mesecu že trije podori odlomljene stene na Kraškem robu.

Ingrid Kocbek Cunja ob 20-tonski steni in izkoreninjenem borovcu. Foto: Iztok Umer

KOPER – Že tretji skalni podor v enem mesecu vaščanom Bezovice, vasi pod železniško progo in Kraškim robom nad Hrastovljami, vse bolj načenja potrpežljivost. Ponedeljkovo okrušenje dveh večjih skalnatih gmot, ki sta porušili in izruvali kar nekaj hrastovih in borovih dreves, povzroča dodatni nemir, saj se je večja skala, težka približno 20 ton, zaustavila le dvajset metrov nad državno cesto Podlokev–Bezovica–Podpeč. Deset metrov pod njo pa so prve hiše Bezovice.

Pokanje polomljenih dreves

O ponedeljkovem dogodku je bil obveščen republiški inšpektor za ceste, ki bo moral sprejeti kakšen ukrep, tudi morebitno zaprtje ceste, kar pa bi vaščanom Podpeči in Rakitovca krepko podaljšalo pot do Kopra.

V ponedeljek sta se skalnati grozi od tako imenovane Debele stene odkrušili nekaj pred dvanajsto uro, ko sta bila na terenu kolega iz POP TV Iztok Presl in Igor Vučič, ki sta nameravala posneti pripravljalna dela za interventni poseg. Po Preslovih besedah je kotaleča se skalnata gmota lomila vsa drevesa po pobočju in priznal, da so se mu ob glasnem pokanju polomljenih dreves naježile dlake. Dejal je, da sta bila s snemalcem že na varnem območju le nekaj deset metrov od kotaleče se skale.

Po zadnjem večjem podoru sredi januarja, ko se je z odlomljene Debele stene proti dolini zvalilo več kot 1200 kubičnih metrov skalovja, so se na predlog geologa Marka Kočevarja na koprski mestni občini odločili, da pod steno izkopljejo jašek z lovilnim nasipom. Za ta interventni poseg je mestni občinski svet namenil 92.000 evrov iz rezervnega sklada za nesreče.

Varovalne ograje

Družba RS za ceste pa pripravlja dolgoročnejši načrt sanacije območja pod nevarno Debelo steno. Ta predvideva postavitev več varovalnih ograj na pobočju in plazišču pod steno, izvedba pa naj bi stala okrog milijon evrov.

Odlomljena stena, v kateri je približno 70.000 ton skalnate gmote, grozi ne le cesti in vasi, ampak tudi vodarni nad cesto. Igor Rakar, namestnik poveljnika občinskega štaba civilne zaščite pri mestni občini Koper, je povedal, da so geometri že zakoličili območje, na katerem bodo izkopali jašek in lovilni nasip. Dela bo izvajalo podjetje Grafist, končala pa naj bi se v enem mesecu. Že ta intervencijski poseg naj bi med 75 vaščanov Bezovice in še dvakrat več vaščanom Podpeči in Rakitovca, ki se vsak dan vozijo po državni cesti proti Kopru, prinesel mirnejši spanec. Sicer pa se zaradi deževja položaj spreminja iz dneva v dan in po Rakarjevih besedah sta v skrajnem primeru možna zaprtje državne ceste in evakuacija vaščanov Bezovice.

Deli s prijatelji