ŠKODA BO OGROMNA

Blokada Luke Koper povzroča milijonske izgube

Objavljeno 02. julij 2016 22.00 | Posodobljeno 02. julij 2016 22.24 | Piše: STA, Pe. J.

Na slovenskem železniškem omrežju tovorni vlaki stojijo na več postajah. Vsak dan to za skupino Slovenske železnice (SŽ) pomeni okrog 700.000 evrov izgube.

Luka Koper

KOPER – Pri SŽ so oblikovali krizni štab, ki redno spremlja razmere in skrbi za to, da drugi delovni procesi na železnici potekajo neovirano. Zaradi razmer na omrežju so omejili tudi dostop vlakov na slovensko železniško omrežje. »Želimo si, da se razmere čim prej normalizirajo, saj nastaja velika gospodarska škoda,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Blokada Luke Koper zaradi upora delavcev se nadaljuje. Delavci zahtevajo srečanje s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki pa v Koper ne namerava in od uprave Luke zahteva, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču ter prepreči nadaljnje nastajanje škode, ki se meri v milijonih.

Vodstvo luke je zato zjutraj poslalo urgentni dopis predsedniku vlade, v katerem apelira nanj, naj vzpostavi kontakt in pogovore z zaposlenimi, da bi preprečili katastrofalne posledice blokade pristanišča. Premier je odgovoril, da na ultimate delavcev ne pristaja. Od uprave Luke Koper pa pričakuje, da bo zagotovila normalen proces v pristanišču, sicer bo odgovorna za nastalo škodo. Ta nastaja tudi drugim slovenskim podjetjem, prav tako tujim, na preizkušnji pa je tudi ugled države, je dejal premier.

Ob tako razgretem ozračju je Cerar ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška poklical, naj se nemudoma vrne iz tujine in se še danes sestane z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic ter ugotovi, kaj se dogaja. Poročilo pričakuje še danes. Bo pa Cerar danes na to temo sestankoval tudi z nekaterimi drugimi ministri.

Zaposleni v Luki vztrajajo pri blokadi pristanišča in zahtevi po odstopu Gašperšiča in Dragonje

Zaposleni v Luki Koper tudi konec drugega dne nadaljujejo blokado pristanišča. Njihove zahteve so jasne, in sicer odstop ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje, je pojasnil predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. Po njegovem mnenju pa niti svet delavcev niti sindikati ali uprava nimajo vpliva na dogajanje.

Deli s prijatelji