VREMENSKA

Bližata se nam hladni fronti

Objavljeno 27. februar 2015 12.26 | Posodobljeno 27. februar 2015 10.39 | Piše: Mo. S.

Če se v teh dneh temperature dvignejo tudi do deset stopinj, se bodo po prehodu fronte morda le še do pet.

LJUBLJANA – Jasno petkovo jutro je naznanilo obetajoče se vremenske razmere tudi ob koncu tedna, ampak ves čas ne bo tako lepo.

Kot nam je pojasnil Andrej Pečenko iz Agencije RS za okolje (Arso), čez vikend ne bo le sončno, ampak se bodo sončni žarki izmenjevali z oblačnostjo. Še največ sonca bo v zahodni polovici države, drugje pa se bosta zlasti zjutraj in dopoldne pojavljali megla in nizka oblačnost. Vmesna oblačnost bo na nebu še v soboto, v nedeljo pa se bo pooblačilo tudi na zahodu države. Temperature za zdaj ostajajo take, kot smo jih v zadnjih dneh vajeni: ob jutrih se bodo gibale okoli ledišča, čez dan pa do deset stopinj Celzija, medtem ko je na Primorskem topleje, saj se segreje tudi do 15 stopinj.

Obeta se ohladitev s padavinami

Za ponedeljek ali v noči na torek pa se obeta rahla sprememba, in sicer z nekaj dežja po nižinah. Lahko govorimo o prihodu hladne fronte, vendar bo ta zelo oslabljena. »Ta prva sprememba bo zelo slabo izražena kot fronta, bo pa druga malo močnejša,« napoveduje Pečenko. Po delno sončnih torku in sredi namreč v noči na četrtek prihaja ohladitev z nekaj padavinami. Če se v teh dneh temperature gibajo do deset stopinj, se bodo po prehodu fronte morda le še do pet. Ob ohladitvi se bo nižala tudi meja sneženja, a v drugi polovici naslednjega tedna obilnejših padavin za zdaj ne napovedujejo.

Občutljivi, pozor

Danes vreme sprva ne bo povzročalo težav, bodo pa že popoldne občutljivi ljudje lahko imeli manjše vremensko pogojene težave. Na zdravje občutljivih posameznikov lahko negativno vpliva tudi obremenjenost zraka s cvetnim prahom leske in jelše. Na Primorskem bosta v zraku srednje visoka do visoka koncentracija cvetnega prahu cipresovk/tisovk in nizka koncentracija cvetnega prahu leske ter jelše. Pojavljala se bodo tudi posamezna zrna cvetnega prahu jesena in prva zrna nizko alergogenega cvetnega prahu topola in bresta.

Deli s prijatelji